Pozornica 14.11.2017. 22:28. Zadnja izmjena: 14.11.2017. 22:28.

Mladi talenti

ANTONIA JURINEC IZ IVANOVCA Kad srce pjeva, publika zanijemi

Stanari Zagrebačke ulice u Ivanovcu, posebno ako su susjedi mlade pjevačice Antonie Jurinec, često imaju prilike uživati u koncertu uživo. 19-godišnja Antonia, naime, često zapjeva ili zasvira klavir, vježbajući za nastup ili pak, od ove jeseni, učeći sviranje ili pjevanje za fakultet. Prva je godina Katoličko bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, smjer Crkvene glazbe koji obuhvaća puno korištenja njezinih glasovnih i sviračkih sposobnosti. No lako je vježbati te sposobnosti i usavršavati ih, kad talent za glazbu kod nje nije uopće upitan. Antonia je dugogodišnja članica zbora Josip Vrhovski iz Nedelišća kojeg je, zbog fakultetskih obaveza, na neko vrijeme pozdravila, a kako je zavoljela pjevanje i što očekuje u budućnosti kazala nam je sama.

Violina od pete godine, pjevanje od petog razreda

- Pjevati sam počela u petom razredu osnovne škole dok sam dobila novu učiteljicu iz glazbenog, Nataliju Guterman –Vuk. Kada je čula moj glas, preporučila je da odem na Dječju smotru međimurskih popevki, a to se ubrzo i ostvarilo, kazala je studentica Antonia koja je na spomenutoj smotri dva puta, u šestom i osmom razredu ostvarila prolaz na završnu smotru u Nedelišću.

– U Nedelišću me čuo Branimir Magdalenić, prof., koji je odgovoran što se i dalje bavim pjevanjem. Na njegov sam poticaj upisala srednju Glazbenu školu u Varaždinu, za koju sam prije morala položiti dvije godine pripremnog solo pjevanja. U petom mjesecu ove godine u Varaždinu sam maturirala solo pjevanje u klasi profesorice Doroteje Ilčić, objasnila je Antonia prisjetivši se kako je zapravo glazbenom obrazovanju, ali u obliku sviranju violine, pristupila sa sedam godina, a zasvirala ju je već i s pet.

– Tijekom osnovne škole učila sam i završila sviranje violine u Umjetničkoj školi Miroslav Magdalenić Čakovec, no od violine sam u sedmom razredu odustala i posvetila se pjevanju, navodi.

Uz to, usporedno s četvrtom godinom u srednjoj školi u Varaždinu, Antonia je pohađala pripremnu godinu u Grazu za upis na tamošnju umjetničku akademiju na koju, na kraju, nije upisala. – Bilo je to odlično iskustvo za mene, no rekli su mi da sam premlada i da moram još razvijati svoj glas, pa sam eto, ipak upisala Crkvenu glazbu na KBF-u. Ona se bazira na liturgiji i gregorijanskom pjevanju, a nakon četvrte godine studenti se opredjeljuju za smjer orgulje ili glazbenu pedagogiju, pojasnila je dodavši da joj je ovih dana fakultet na prvom mjestu, ali da ćemo je ponovo moći slušati, kao i prošle godine, na Božičnom koncertu u Nedelišću.

– Sa zborom Josip Vrhovski iz Nedelišća puno sam naučila i ostvarila jako puno nastupa. Svim članovima danas sam zahvalna jer su me uvijek gurali da zapjevam solo i poticali da dalje razvijam svoj glas i učim pjevanje, pohvalila je sve zboraše. Prvi put prošle godine pjevala je i na vjenčanju, što joj se jako dopalo, pa je, s time nastavila.

– Pjevajući na vjenčanjima nešto sam i zaradila, što nije na odmet, no sada zbog fakulteta neću previše biti u Međimurju, pa će takvih poslova biti manje. Antonia, lirski sopran, najviše voli baroknu glazbu, a glazbeni uzor joj je Renata Sabljak i u budućnosti bi voljela nastupati u mjuziklima. – Vuče me pozornica, pa ću se u Zagrebu okušati na audicijama, ako će za to biti prilike, možda i dobijem neku manju ulogu koja će me odvesti dalje, izrazila je svoje želje Antonia pred kojom je, ne sumnjamo, uspješna glazbena budućnost.