Pozornica 15.12.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

Dani Hrvata u Mađarskoj

U organizaciji Hrvatske državne samouprave i Saveza Hrvata u Mađarskoj, uz domaćinstvo Hrvatske manjinske samouprave Murskih Križevaca, održani su tradicionalni Dani Hrvata u Mađarskoj.
Pokroviteljstvo nad proslavom imali su dr. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, i dr. Pal Schmitt, predsjednik Republike Mađarske. Na praznik Hrvata u ovo malo pogranično mjesto mađarskg Pomurja stigli su izaslanici Hrvata iz svih dijelova Mađarske, njih pet stotina. Program se odvijao već po tradicionalnom scenariju. Održana je hrvatska sveta misa u mjesnoj Crkvi sv. Križa koju je služio prečasni Blaž Horvat, rektor Varaždinske katedrale, kojem se je pridružio domaći župnik Robert Pogar. Rektor je u svojoj propovijedi pozvao Hrvate da čuvaju svoj jezik, običaje - to je ono čime se možemo pred svima pohvaliti - podvukao je prečasni. U obnovljenom domu kulture postavljena je izložba imena Tam pri našoj staroj Muri. Samo ime izložbe ukazivalo je na njen sadržaj. Na otvaranju je Stjepan Turul, predsjednik Hrvatske manjinske samouprave Serdahelja, govorio o povijesti pomurskih Hrvata. Započevši na kajkavskom dijalektu, on je rekao: „V takvem smo krajo, med takvem sveto, gde je, kak i pesnik veli, najlepša reč KAJ i najlepše ime Štef, gde je svet i negda i dendenes puno delal, a malo si mogel preskrbiti, čuval svojo vero kam bi se mogel skrite k svojem angelekam i svemu božeko...” Svečano otvorenje Dana Hrvata započelo je ulaskom Zrinskih kadeta sa zastavama Mađarske i Hrvatske i izvedbom dviju himni. Goste je pozdravio Lajoš Pavlic, načelnik Murskih Križevaca, koji je istaknuo ponos žitelja Križevaca što su domaćini narodu koji predstavlja svoju osebujnost. Pozdravne riječi predsjednika RH dr. Ive Josipovića prenio je Vladimir Lončarević, savjetnik Predsjednika za pitanje političkog sustava.
U razgovoru s predstavnicima hrvatske manjine u Mađarskoj rekao je kako je stekao pozitivan dojam o njihovom radu. Istaknuo je kako su dvije države vezane dugom prošlošću, da se može govoriti o vrlo dobrim odnosima. - Hrvatska se nada da će uskoro postati članicom EU. Tada će granica nestati, a suradnja će biti još kvalitetnija - istaknuo je Lončarević. Predsjednik Mađarske skupu je uputio pismo u kojem je napisano kako Mađarska potrebuje Hrvate, hrvatski jezik i njihov način razmišljanja! Većinskom narodu od manjina naučen vidokrug i predana tradicija može stvoriti samo dobra.
Predstavnicima sedam tisuća Hrvata, koliko ih živi u Mađarskoj, obratili su se Mišo Hepp, predsjednik Hrvatske državne samouprave, i Jozo Ostrogonac, predsjednik Saveza Hrvata u Mađarskoj. Oni su predali odličja sunarodnjacima koji su se istaknuli na svim životnim područjima.
Tekst i snimke
Mladen Grubić

Izvor: 2903