Pozornica 12.10.2019. 00:21. Zadnja izmjena: 12.10.2019. 00:21.

Prelog

DANI KALMANA MESARIĆA: Od kazališnih komada do bogate trpeze

Imenu Kalmana Mesarića, proslavljenog hrvatskog redatelja i književnika koji je 1900. godine rođen u Prelogu, tek se ovih dana vraća značaj koji mu pripada. Za to je uvelike zaslužna i manifestacija Dani Kalmana Mesarića, koji su se nedavno održali već šesti put, i to uz nikad bogatiji program i još veću ustrajnost u nastojanju da se ime ovog poznatog Priločanca usadi u kolektivnu svijest žitelja ovog kraja i cijeloga Međimurja. Kao utemeljitelju pučkog teatra, njegovo je ime najživlje u djelovanju amaterskih kazališnih skupina, koje su se, nakon otvorenja i gostovanja Bjelovarskog kazališta nedavno predstavile u mjesnim društvenim domovima.

U Čehovcu su tako nastupili Ivanovčani s predstavom Gjezdo je ostalo prazno, u Hemuševcu Štefica Kolar iz Kazališne scene Kalmana Mesarića te Društvo žena Gornji Kraljevec, dok je u Čukovcu Priločka amaterska scena izvela Otprte oči, a KUD Goričan Svi imamo problem. Programe su u svim mjestima upotpunile članice Književnog kruga Prelog. Po prvi su put na kazališnoj radionici okupljena djeca, a pravi je hit bio kviz koji se održao u Osnovnoj školi Prelog u suradnji s preloškom Srednjom školom.

Joco harambaša

Kao i uvijek, manifestaciju zaokružuje tiskano izdanje jednog od Mesarićevih djela, pa je nakon punih devet desetljeća iz naftalina izvučena drama Joco Udmanić, o kojoj je u četvrtak, 26. rujna u preloškom Muzeju Croata insulanus predavanje održao profesor Marijan Lazar, a dan kasnije knjiga je i službeno predstavljena u dvorani Srednje škole Prelog.

- Joco Udmanić ili Joco harambaša bio je hrvatski Robin Hood, povijesni lik s kraja 19. stoljeća o kojem je Kalmanu Mesariću govorio njegov otac. Mesarić ga je oživio u svojoj drami, odnosno pučkome teatru u osam slika, kao hajduka i razbojnika koji je krao bogatima i davao siromasima, ali i kao romantika, što su mu mnogi zamjerili. Ipak, za Jocu Udmanića Mesarić je dobio i jednu od svoje dvije Demetrove nagrade, pojasnio je profesor Lazar prije nego mu je organizatorica i idejna začetnica manifestacije profesorica Mirjana Hržić uz zahvalnicu uručila i prvi primjerak novog izdanja ove drame. Njegovo je predavanje upotpunjeno i gastronomskom poslasticom GastroKul, predstavljanjem autentičnih jela iz Kalmanova romana Dravom zlato plovi koje su pripremili stručni učitelji Srednje škole Prelog Anica Naranđa i Vlado Bogomolec. Na bogatoj su se trpezi našle delicije koje su nekad ispirači zlata nosili sa sobom i jeli tijekom plovidbe rijekom Dravom, poput kukuruznih žganci, krumpira, zlevanke domaćih kobasica, mesa z tiblice, kosane mast ili čvaraka.

I tako se program još jednog tjedna posvećenog ovom preloškom velikanu protegao od kazališnih dasaka sve do jelima bogatog stola, a organizatoricu Hržić posebno je razveselio velik broj djece koja su se ove godine uključila u različite programe.