Pozornica 12.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

ĐESIKA KOLARIĆ - VRSNA GLUMICA I VIVONINA PLESAČICA

Mora se priznati - bila si najbolja. Iskreno si iznijela emocije i to anoreksično stanje. Odlična si jer uopće nisi glumila. Na sve si prenijela taj osjećaj, pa smo svi osjećali grč u želucu još dugo nakon tvog nastupa - rekao je glumac Stojan Matavulj, član žirija za dramski izraz na ovogodišnjem državnom Lidranu. Riječi su za okruglim stolom bile upućene Đesiki Kolarić, učenici VII. razreda I. OŠ Čakovec. S njime su se složile i članice žirija Stephanie Jamnicky i Teodora Vitago. Ovako laskavo priznanje dobila je za izveden monolog priče Barbie, autorice Melite Rundek.
- Sasvim sam zadovoljna njenim nastupom jer je to svaki put nova ekspresija. Sve to naprosto izlazi iz nje, njene geste i grimase nisu naučene. Čak sam i ja, gledajući je po ne znam koji put, osjetila „grč“. Od 41 odličnog pojedinačnog nastupa biti posebno zapažen velik je uspjeh - ponosno će njena mentorica Natalie Plešnar, profesorica hrvatskog jezika i voditeljica dramske družine u školi.
- Ono što mene posebni veseli je gluma jer, kada iskreno proživiš problem lika koji predstavljaš, u ovom slučaju anoreksičnu djevojku Barbie, tek tada možeš reći da glumu voliš. Iako zahtjevan, monolog sam odabrala po jezi koja me preplavila kad sam ga pokušala izvesti, a potom sam se počela osjećati neobično ugodno izvodeći ga - kaže o svom uspjehu, odnosno ljubavi prema glumi mlada 14-godišnjakinja iz Novog Sela Rok. Rekla je kako je tekst „težak“, no vrlo brzo se našla u njemu. Prožimala ju je ugoda svaki put kada ga je izvodila pred ogledalom.
- Radila sam to zbog toga da vidim svoje pogreške i propuste, ali na kraju, to sam bila samo ja - nadovezala se. Rekla je kako joj je odlazak na državnu smotru značio iskustvo, a dodala je kako nije ni potrebno reći što joj znači biti među najboljima.
- Ne mogu vam opisati taj osjećaj, sreću, to treba proživjeti - rekla je ushićeno. Uspjeh je tu i neosporan je.
- Moram reći da sam monolog odabrala nakon što sam prerovala gradsku i školsku knjižnicu. Priča Barbie djelovala mi je dramatično, ali mračno, pa sam se pribojavala kako će je Đesika prihvatiti. No, ona se odmah snašla u tekstu i savršeno ga interpretirala - rekla je profesorica koja je na državnom Lidranu bila i prije 2 godine u Dubrovniku dramskom igrom Šala mala i koja s mladim glumcima u školi radi 10 godina.
Riječ-dvije o Đeski?
- Razrednica sam joj od 5. razreda, kada je postala članica dramske družine i kod nje sam odmah primijetila lakoću s kojom se snalazi u svakoj ulozi. Predivna je djevojka, druželjubiva, vesela, pametna, s mnoštvom talenata. Đesika će o sebi reći da je ambiciozna učenica s prosjekom ocjena 5,0. Sama sebe vidi kao uspješnu gimnazijalku, a kasnije i liječnicu.
Ona od četvrte godine pohađa suvremeni ples u čakovečkom Plesnom studiju Vivona jer je njen talent i ljubav prema plesu prepoznala i probudila njena bivša trenerica i vlasnica Plesnog studija Karmen Kovačević-Jambor.
– S Vivonom sam na natjecanjima na županijskoj razini osvojila 4 zlatne i 2 srebrne medalje. Ove godine već treći put predstavljam svoje umijeće na državnom natjecanju Mia Čorak Slaveska u Zagrebu na kojem sudjeluju samo najbolji. Ples ne doživljavam kao pojam ili sport, već kao dio mene. On je nešto najbolje za mene i doista ne mogu opisati taj osjećaj kad zaboraviš na sav napor koji ulažeš u koreografiju, već pustiš glazbu da te nosi i da budeš ono što jesi. Taj će osjećaj, zajedno s plesom, ostati moj životni suputnik - rekla je o svom plesnom talentu Đesika.
Rekla je kako si za glumu, odnosno ples ne postavlja posebne ciljeve, već jedino zna da nikada neće prestati plesati i glumiti jer je to ono što posebno voli.
- Htjela bih još samo zahvaliti svojim roditeljima - mami Alenki, tati Zdravku i bratu Patriku koji me u svemu podupiru. Čine to i moji prijatelji, moja razrednica i mentorica Natalie Plešnar i u Plesnom studiju Vivona. Svima poručujem da ne odustaju od svojih snova, ja sigurno neću - završila je optimistički naša sugovornica.
Mladen Grubić

Izvor: 2872