Pozornica 20.09.2017. 21:51. Zadnja izmjena: 20.09.2017. 21:56.

DANI KALMANA MESARIĆA

Djela velikana prenosimo izvan granica Međimurja

Do prije četiri godine ime Kalmana Mesarića Priločanci su vezivali isključivo uz ulicu s njegovim imenom, a malo je bilo onih koji su znali da je Mesarić bio poznat i priznat hrvatski redatelj i književnik, rođen upravo u Prelogu. No, danas je situacija drugačija - lik i djelo Kalmana Mesarića stječe sve više poznavatelja i poštivatelja, za što je zaslužna manifestacija Dani Kalmana Mesarića, koja se u Prelogu i njegovim naseljima od 15. do 24. rujna održava četvrti put.

- Trideset je godina prošlo od njegove smrti, a da ga se u Prelogu nitko nije sjetio, prisjeća se Mirjana Hržić, prof., kako je krajem 2012. godine došla na ideju da se na međimurskog pisca sjećanje oživi u njegovu rodnome kraju.

Ta 30. obljetnica Mesarićeve smrti obilježena je u siječnju 2013. godine, a Mirjana Hržić ubrzo je osmislila koncept kojim bi se ta praksa nastavila i u idućim godinama. S pozitivnim odgovorom koji je stigao iz Ministarstva kulture, udareni su temelji Dana Kalmana Mesarića - manifestacije koja od 2014. pruža uvid u bogatu piščevu ostavštinu, a ujedno je platforma za afirmaciju domaćih amaterskih kazalištaraca i književnika.

- Vodila sam se željom da damo priliku ljudima koji su danas živi, danas pišu i stvaraju bilo što, poeziju, prozu, dramu... da se i oni u sklopu tih dana predstave i to ponajprije svojim ljudima u Prelogu, kaže.

U programu četvrtog izdanja, predstave s ovogodišnjeg Festivala KAM ponovo će izvesti KUD Strahoninec, KUU Društva žena Gornji Kraljevec, KUD Seljačka sloga Donja Dubrava, te štrigovski KUD Jeronim, a pridružit će im se i lani osnovana Kazališna scena Kalmana Mesarića, članovi plesno-scenske sekcije Udruge umirovljenika Grada Preloga i književnici okupljeni u Književni krug Prelog.

Velika je novost što će u programu, i to na samome otvorenju, prvi put nastupiti jedno vanjsko kazalište, još k tome profesionalno - Zorin dom iz Karlovca. - Htjeli smo proširiti priču, da se malo i izvan granica Međimurja čuje za Kalmana Mesarića. Velik je iskorak već napravljen predstavljanjem događaja u središnjici Matice hrvatske u Zagrebu, a možda potaknemo i neko kazalište da danas-sutra posegne za njegovim tekstovima, kaže Hržić.

Posebno je zato važan segment manifestacije izdavanje Mesarićevih djela pa će, nakon naslova Dravom zlato plovi, Gospodsko dijete i I u našem gradu, ove godine biti predstavljena knjiga Poslovne tajne. No, najponosnija je idejna začetnica manifestacije što iz godine u godinu raste spremnost udruga i pojedinaca da se uključe u Dane, bilo u program ili u organizaciju. Već za iduću godinu Mirjana Hržić najavljuje konceptualno osvježenje i još pokoju novost, kako se i priliči malom petogodišnjem jubileju. No, ovogodišnje izdanje još je u tijeku i na sva događanja do 24. rujna ulaz je slobodan.