Pozornica 07.07.2017. 11:05. Zadnja izmjena: 07.07.2017. 11:10.

Peklenica

Dramska sekcija KUD-a "Mura": Publiku izveli iz surove stvarnosti u svijet smijeha

U nedjelju, 25. lipnja u dvorani društvenog doma u Peklenici održana je premijera predstave koju su akteri, glumačka družina okupljena u dramskoj sekciji KUD-a "Mura" Mursko Središće, ičekivali i pripremali s tremom, a publika čekala s nestrpljenjem.

Dramsko amatersko stvaralaštvo u KUD-u revitalizirano je nakon dugo godina zatišja, a za prvi izlazak pred publiku voditelj sekcije i režiser predstave, te nositelj jedne od glavnih uloga Bojan Bračko izabrao je ni malo jednostavan predložak: jednočinku Stjepana Škvorca "Na smrtni postelji". Tragikomediju po sadržaju iznimno blisku međimurskom puku, jer u fabuli građenoj na "što kaj bo, a što na herbal", mentalitetna potka i razumijevanje konteksta iz prve ruke bili su odličan preduvjet, ili barem prvi, da se s predstavom osvoji publika.

Gromoglasan pljesak na kraju predstave samo je potvrdio uspjeh glumaca-amatera kojima je signale pozitivnog odaziva publika slala još za vrijeme scenske igre, ne mogavši kontrolirati provale smijeha.

Nakon priprema i uvježbavanja koje je trajalo pola godine, trud ekipe je nagrađen, usklike odobravanja i aplauz doista su zavrijedili Bojan Bračko kao "Miška", Marina Rajf kao "Bara", Miškina žena, Jelena Moharić kao "Mara", Miškina i Barina kći, Mario Nerer kao "Ivek", Marin muž, Štefanija Žganec u muškoj ulozi "Franca", Miškinog i Barinog sina, Štefica Hrastić kao "Kata", Miškina i Barina kći, Roberta Barat ulogom cvjećarka, Melita Nađ ulogom susjeda i Josip Rob koji je kao grobar nad tobož mrtvim "Miškom", glavom kuće, "razvlačil cole radi mere".

Scenu su za predstavu umješno postavili Mario Nerer i Bojan Bračko, uz epizodnu ulogu Roberta Barat je bila i inspicijent predstave, elektroničku kontrolu zvučnih efekata imao je Slavko Bregović. Voditelj dramske sekcije KUD-a "Mura" B. Bračko kaže da su isplanirali prvu iduću predstavu u novouređenom Centru za kulturu, a zatim i u Križovcu, a pozivi na gostovanje s predstavom stigli su već iz Lendave, Čakovce, Kotoribe i Štrigove.