Pozornica 02.04.2019. 11:53. Zadnja izmjena: 02.04.2019. 11:54.

Tribina ČČ

ETŠ Čakovec: Osvrt učenika na predstavu Balade Petrice Kerempuha

U Centru za kulturu Čakovec 21. ožujka na tribini Čakovec Četvrtkom gostovao je HNK Varaždin s predstavom Balade Petrice Kerempuha. Poznate Balade napisao je Miroslav Krleža. Stihove Balada preveo je u dramski tekst tj. priredio za izvedbu na sceni poznati redatelj Georgij Paro.

Predstava se otvara poznatim stihovima Nikdar ni bilo da ni nekak bilo... i time nas uvjerava da će govoriti o položaju hrvatskog čovjeka kroz povijest, govori o današnjici (kopanje po kantama za smeće, traže plastične boce koje su pale na kraju predstave).

Jan Kerekeš kao Petrica Kerempuh bio je odličan i kad govori tekst na štokavskom iz Krležinoga eseja Evropa danas. Položaj hrvatskog naroda u Europi nekad i danas je sličan.

Kajkavski jezik, neki stari, zovu ga krležijanskim, bio mi je nerazumljiv. Treba čitati... Ni med cvetjem ni pravice, V megli, Baba cmizdri pod galgama. Kostimi se kreću od svakodnevnih do simboličnih. Scenografija mi se čini u redu, osobito kante za smeće. Mogli su staviti življu glazbu. Odgovarali bi Cinkuši.

Zaključak bi bio da treba čitati Balade i upoznati jezik Balada koji nije u cijelosti naš kajkavski. Petrica Kerempuh je bacao po sceni knjige starih kajkavskih autora od kojih je Krleža učio jezik i stvorio jezik Balada.

Treba čitati, treba znati povijest, treba ići u kazalište!

- Vito Horvat 1. H