Pozornica 19.09.2020. 07:08. Zadnja izmjena: 19.09.2020. 07:28.

Čakovec

Festival komorne glazbe: Klasična glazba 'lijek' za zarazu

U Čakovcu je u četvrtak i petak, 3. i 4. rujna, održan 6. Festival komorne glazbe, na netradicionalnom mjestu, u Centru za kulturu. Akustika tradicionalnog mjesta, dvorane Zgrade Scheier, za izvedbu klasične glazbe je bolja, ali tamo ne bi bilo moguće osigurati fizičku distancu u publici koju zahtijevaju epidemiolozi, pozdravljajući prisutne na otvorenju festivala objasnio je Ladislav Varga, voditelj glazbenih programa Centra za kulturu. Varga je iznio i određeni rezime dosadašnjih manifestacija – Festival je pokrenut s namjerom da  međimurskoj publici približi klasičnu glazbu, ali da pri tom pruži priliku za nastup glazbenicima iz Međimurja, odnosno onima koji su u Međimurju poniknuli. Mnoštvo ih je vrsnih, a u pravilu rijetko nastupaju pred ovdašnjom publikom, rekao je. Izrazio je zadovoljstvo uspjehom u tome, dosad se našoj publici na Festivalu, uključujući i ovogodišnji, predstavilo 65 glazbenih umjetnika, od toga čak 21 iz Međimurja. Festival je i otvorio međimurski glazbeni dvojac, tenor Filip Hozjak i u njegovoj pratnji za klavirom Danijel Oto izveli su presjek tenorskog repertoara, od isječaka iz mjuzikala i opereta do talijanske kancone. Za Filipa je ovo bio debi na Festivalu. Rekao nam je:

- Zahvaljujem g. Vargi na pozivu, nastup na Festivalu za mene je osobito zadovoljstvo s obzirom na okolnosti koje je donijela zaraza. Uspjeh je već što se on uopće održava, mnogi su otkazani. Za mene je on tim vredniji što inače prinudno čekam na koncerte kao jedan od „Četiri tenora”, što mi je osnovna profesionalna djelatnost, uz neke angažmane u zagrebačkoj „Komediji”.

Danijel s Filipom surađuje već duže vrijeme, ali su prvi puta skupa nastupili na Festivalu:

- Ja srećom nastupam češće, jer je to uglavnom pred manje brojnom publikom od Filipove, mada je i meni dosta planova poremećeno. Kao glazbeni pedagog sam angažiran i kao korepetitor na natjecanjima, i sad  slijede neka, a imam dogovorene i neke koncerte s Tomislavom Mužekom. Stalno bude nešto, ali je ipak posebno zadovoljstvo svirati pred svojom publikom.

Prve večeri Festivala nastupio je i Zadarski kvartet klarineta, a druge večeri Martin Draušnik na violini i gitarist Krešimir Bedek te trio Petra Gilming za klavirom, klarinetist Domagoj Pavlović i violončelist Branimir Pustički.