Pozornica 26.08.2020. 11:30. Zadnja izmjena: 26.08.2020. 11:40.

Vjeko Magdalenić I Marko Lajtman

Godine glazbenog iskustva prenosimo mladima

Povod za razgovor o nekim novim strujama na međimurskoj glazbenoj sceni dali su nam Vjeko Magdalenić i Marko Lajtman, glazbenici i producenti.

Nedavno je iz studija Jazbina i Virtual sound izašao novi projekt obrada makedonske tradicionalne pjesme Eleno kerko koji je okupio vrhunske međimurske glazbenike.

S Tajanom Jezernik kao vokalom, svoj potpis pjesmi su dali i Boris Novak (bas), Krunoslav Lajtman (sax), Karlo Petrović (bubanj i percussion), Marko Lajtman (gitare) te Vjekoslav Magdalenić (klavir i back vokali).

- Media Creatus je škola za glazbenu produkciju i audio inženjerstvo osnovana 2015. s idejom da našim mladim glazbenicima pružimo najbolje i kvalitetno glazbeno obrazovanje u smislu produciranja i aranžiranja. To je posao s kojim se Marko i ja bavimo već godinama, svirali smo u raznim bendovima s mnogo velikih imena hrvatske estrade i to znanje želimo prenijeti Međimurcima, kaže Magdalenić.

Ideju o stvaranju obrade makedonske pjesme dobila je Tajana. Mi smo okupili ekipu koja je dovoljno iskusna i kvalitetna, ali i bliski po senzibilitetu nama da bismo mogli s njima odraditi velike autorske stvari, nadovezao se Lajtman uz napomenu da je ovaj projekt odrađen dosta na daljinu jer su jedni snimali u Mariboru, jedni u Zagrebu, a Magdalenić, Tajana i Lajtman u Maloj Subotici.

Završni rezultat projekta je jedna suvremena obrada makedonske pjesme iz ruku vrhunskih međimurskih glazbenika koji na ovom neće stati već će svoj potpis dati i međimurskim pjesmama.

- Okrećemo se obradama međimurskih pjesama. Želimo našoj tradicionalnoj glazbi udahnuti jedan suvremeni štih koji neće biti izveden na tradicionalnim glazbalima no svakako ćemo zadržati onu prepoznatljivu melodiju međimurske pjesme. Nadamo se da ćemo uspjeti snimiti desetak obrada na kojima će se izmjenjivati naši domaći glazbenici, a prve vokale već imamo dogovorene. Ako sve bude po planu, ubrzo ćete moći čuti pjesmu Dej mi bože oči sokolove u našoj obradi te u izvedbi Bojana Jambrošića i Tajane Jezernik.

Magdalenić i Lajtman smatraju da će ovakve obrade međimursku pjesmu približiti i mlađim generacijama koje više vuče suvremena glazba no tradicionalna, a opet je i na taj način dati veliki doprinos očuvanju tradicije uz koju svi mi rastemo.

- Pozivamo sve zainteresirane autore tekstova, glazbe, izvođače da nam se jave sa svojim idejama i veselimo se budućim projektima i zanimljivim glazbenim putovanjima, poručili su dečki iz Media Creatusa.