Pozornica 08.06.2019. 15:03. Zadnja izmjena: 08.06.2019. 15:04.

Koncert

Gordana Lach i Željko Grahovec krenuli Tragima spomena

Gordana Lach i Željko Grahovec, poznatiji pod Etnoduo Goga i Željko, u svom glazbenom izričaju njeguju tradicionalnu međimursku glazbu s modernim obradama. Upravo su obrade njihov zaštitni znak.

- Suradnju smo počeli susretom prije šest godina. Mi smo se znali od prije, no nismo bili u kontaktu punih 17 godina. Ja sam u to vrijeme skupljala stare zapise pučkih popijevki, a Željko je već bio uhodan glazbenik. Odlučili smo naše dvije strasti spojiti, nismo znali hoće li biti išta od svega toga, ali smo imali volje pa smo odlučili da idemo nekaj delat. Danas znamo reći da su anđeli htjeli da radimo zajedno, kaže Goga. Godine 2013. snimili su prvu pjesmu, te ubrzo počeli nastupati na raznim festivalima koji njeguju kajkavštinu. Danas, šest godina kasnije, pred njima je treći studijski album. Skup autorskih glazbenih zapisa objedinili su pod nazivom Tragi spomena. Radi se o albumu koji je za njih svojevrsna glazbena prekretnica. Ovo im je prvi album na kojem su odlučili držati se samo jednog glazbenog stila - gipsy etnoswinga.

- Međimursku glazbu treba živjeti i cijeniti je, no zadržati  tradicionalan izričaj i stvoriti nešto novo, to je već izazov. Treba biti produktivac, težiti tome da se međimurska glazba i kajkavština približe širem slušateljstvu, a mi na tome radimo i tu ostavljamo trag, dodaje Željko. Novi album nedavno su predstavili javnosti koncertom u Čakovcu.

Nepresušni zdenac

- Pokušavamo stvoriti novi glazbeni stil, no iznad svega istaknuti i promaknuti naš dijalekt, našu kajkavštinu, kažu Goga i Željko. Naši se kantautori ponose i činjenicom da je svaki njihov album u potpunosti autorski. Osim tekstova i glazbe, za zadnji su album sami osmislili i izradili naslovnicu. Inspiracija za stvaranje novih pjesama im, kažu, dolazi sama od sebe, iz duše, jer rade ono što vole.

- Moraš biti u tome, moraš nekim dijelom biti dijete u duši i u trenutku stvaranja osloboditi se svega ostalog. Taj trenutak stvaranja glazba jednostavno izlazi iz mene kao voda iz nepresušnog zdenca, jednog dana možda i presuši, no za sad još zvira, kaže Željko Grahovec.