Pozornica 31.12.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

Gostoljubivost, ali samo za odabrane

IZA KULISA EMISIJE LIJEPOM NAŠOM

Nakon nedavnog snimanja glazbeno-scenskog serijala Lijepom našom HRT-a, koje je u zadnji tren premješteno iz Nedelišća u kompleks Toplica sv. Martin, neki domaći izvođači požalili su se na nimalo ugodne trenutke i iskustva s „domaćinima“ koje su doživjeli tijekom snimanja.
- Više od stotinjak folkloraša KUD-ova iz Donje Dubrave, Donjeg Kraljevca, Nedelišća i Vratišinca, nakon napornih proba i pripreme svake grupe za 3 i polminutni nastup da Međimurje predstave u najboljem svjetlu, 2. prosinca od 17 do 20 sati te dan snimanja, 3. prosinca provelo je u nezadovoljavajućim uvjetima - kaže Saša Šopar, predsjednik KUD-a Seljačka sloga Donja Dubrava i dodaje:
- Za takvu manifestaciju dvorana je bila premalena, kao i popratne prostorije, a bili smo prepušteni samima sebi i svojim iskustvima stečenim na brojnim nastupima i sličnim snimanjima - veli iskusan predsjednik.
Nije im bilo poznato tko su im bili domaćini – Toplice, Općina Sv. Martin na Muri, Međimurska županija ili HTV? Nisu to znali jer ih nitko nije dočekao, niti ih pozdravio, a što je najgore - gotovo da im nije omogućio minimalno humane uvjete za boravak i nastup. - Premalene svlačionice, 30 ljudi u 20 kvadrata. Gotovo da je naše društvo s onim iz Nedelišća bilo smješteno u stražnjem hodniku i sanitarnim čvorovima - kaže Šopar i ističe domara koji ih je razmjestio i unutar kompleksa Toplica da se bar mogu dostojno pripremiti i preodjenuti za nastup. Naziva ga jedinom svijetlom točkom.
U ta dva dana nitko nije ponudio niti pripremio kap vode niti ikakav obrok ili grickalice. Mnogi izvođači, školarci i radnici izostali su s nastave i posla dva dana, bez da su objedovali, žureći sa svojim grupama gotovo 60 km da bi ta dva poslijepodneva poslušno izvršavali upute urednika emisije i držali se zadanog rasporeda te se snalazili prepušteni sami sebi, boraveći u nošnjama i zatvorenoj prostoriji gotovo 6 sati bez kapi vode, slušajući usput hvale domaćina o nagradama, elitnom turizmu, vrhunskim vinima i gastronomiji.
Šopara i njegove kolege iz drugih kulturno-umjetničkih udruga smeta što su izvođači „A razreda“, svita plaćenih – honoriranih eminentnih izvođača, od kojih je većina promovirala slavonsku i hercegovačku glazbu i njihovo podneblje, bili pozvani na zakusku poslije nastupa u obližnji pub, no to nije bio slučaj za izvođače amatere Međimurja kojima se svi uvijek vole ponositi i koji promoviraju Međimurje u gotovo svim zemljama Europe i diljem lijepe naše. Dobro da su se iskusni amateri, poučeni brojnim svakojakim iskustvima, sami pobrinuli za izgladnjele, žedne školarce i mlade - „bakinim pinklecima“.
Žalosno je što ni Zajednica HKUUD–ova Međimurske županije, krovna organizacija kulturnih amatera, koja se i pobrinula dovesti i odabrati najbrojnije besplatne promotore Međimurja, niti ovaj put nije pozvana na tu manifestaciju.
- Nije li onda kontinentalna destinacija izvrsnosti po gostoljubivosti, „selektivna“?! - pitaju kulturni amateri Međimurja.
Tekst i snimka
Mladen Grubić

Izvor: 2853