Pozornica 07.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:50.

Kalinke predstavile svoju domovinu

Dječji vrtić Čakovec drugu godinu za redom radi na projektu What’s Europe (na engleskom - Što je Europa) u okviru Comenius programa Europske unije za cjeloživotno učenje. Djeca i odgojitelji u pet vrtićkih skupina Vrtića Cipelica tako istražuju kulturu europskih naroda, virtualno putuju u nove zemlje i stječu nove prijatelje.
Na projektu surađuju Norveška, Slovačka, Češka, Poljska i Hrvatska te Rusija kao pridružena članica. Poučavajući o drugim kulturama, odgojiteljice su se odlučile povezati s članicama Udruge ruske nacionalne manjine Kalinka, pa su tako dame u kratkom programu održanom u Vjeverici djeci pružile neposredan doživljaj Rusije. Članice su osmislile radionicu o Rusiji koja je uključivala učenje ruskog jezika, od pozdrava i jednostavnih riječi do dječjih igara i pjesme. Predstavile su neke od ruskih tradicionalnih instrumenata, zastavu i pismo. Djeca su se i sama okušala kao svirači, plesači i pjevači te se na zabavan način upoznala s kulturom daleke Rusije.
Čakovec - Varšava
Također u okviru Comenius programa, odgojiteljice Dječjeg vrtića Čakovec posjetile su Norvešku, Slovačku i Poljsku. Koncem listopada boravile su u Varšavi u kojoj su ih domaćini upoznali s Varšavom Chopina, plemstva, parkova i kulture.
Radni dio boravka proveli su u Predszkoli 25, neposredno promatrajući odgojno-obrazovnu praksu, sudjelujući u glazbenim aktivnostima s djecom te u radionicama. Dio vremena proveli su i u evaluaciji svih aktivnosti na projektu, ujedno planirajući daljnje akcije.
Novi sastanak projektnih timova sazvan je u Čakovcu od 14. do 17. studenoga.
A. Ličanin

Izvor: 3054