Pozornica 02.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

Kazališnim jezikom od iluzije do inkluzije

U Katoličkom domu u Čakovcu 15. lipnja prikazan je kazališni komad Od iluzije do inkluzije u okviru aktivnosti EU IPA 4 projekta Bolja integracija u Međimurju. Nositelj projekta Bolja integracija u Međimurju je Udruga slijepih Međimurske županije, zajedno sa svojim partnerima - Udrugom gluhih i nagluhih Međimurske županije, Udrugom za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Međimurske županije te Osnovnom školom Strahoninec i Dječjim vrtićem Tikvica Strahoninec.

U komadu Od iluzije do inkluzije aktivno su sudjelovali članovi triju partnerskih udruga, osobe s oštećenjima sluha, oštećenjem vida i mentalnom retardacijom pod vodstvom  Vojina Perića, profesionalnog glumca, predsjednika Hrvatskog saveza slijepih i direktora kazališta slijepih i slabovidnih osoba Novi život te asistenciju Angela Naumovskog, prof., voditelja Kazališta vizualne umjetnosti i kulture gluhih Dlan.

U okviru predstave, publika je imala prilike prisustvovati simboličnom osnivanju Centra za rehabilitaciju svih kategorija osoba s invaliditetom, njihovom boravku u getoiziranoj instituciji te hiperbolički prikazanim problemima.

Zaključak sudionika i publike bio je kako bi istu stvar trebali ponoviti i upriličiti pred širom publikom, a ponajviše pred publikom koja svojim odlukama donosi kriterije i pravila svrstavanja ljudi u kategorije i podkategorije, unatoč  tome što su temeljna ljudska prava zajamčena svima i što smo „svi mi - MI!“, kaže Silvija Pucko, voditeljica projekta.

Izvor: 3088