Pozornica 31.05.2020. 08:33. Zadnja izmjena: 31.05.2020. 08:33.

Čakovec

Koncert Danijela i Ljubomira Gašparovića u utorak, 2. lipnja

U Centru za kulturu Čakovec u utorak, 2. lipnja u 19.30 sati održat će se koncert  KLAVIRSKI DUO GAŠPAROVIĆ - Danijela i Ljubomira Gašparovića.

KONCERT JE ORGANIZIRAN UZ POTPORU MINISTARSTVA KULTURE REPUBLIKE HRVATSKE.

  • DANIJEL GAŠPAROVIĆ (Zagreb, 1988.) diplomirao je u razredu Ljubomira Gašparovića, a magistrirao u razredu Đorđa Stanettija na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Usavršavao se na University for Music and Performing Arts u Pečuhu (Mađarska) u razredu Csabe Királya. Dobitnik je državnih, međunarodnih i dekanovih nagrada, a bio je i stipendist Grada Zagreba.

Samostalno i kao komorni glazbenik nastupao je na Osorskim glazbenim večerima, Hvarskim ljetnim igrama, Vinkovačkim jesenima, Zagreb Piano Duo Festivalu, Svibanjskim glazbenim večerima u Šibeniku, Papandopulijani u Tribunju, u ciklusima Cristoforium, Fortissimo possibile i glazbenom projektu Glazbena paleta u Zagrebu, ciklusu HNK Šibenik, na festivalima Nei Suoni dei Luoghi u Italiji, Musica Maxima i Svibanjskim glazbenim večerima u Šibeniku, Ohridskom letu i Esenskim glazbenim večerima u Makedoniji, koncertima u Ljubljani, festivalima u Dubrovniku, Lošinju i Zagrebu te mnogim drugima. Izvođački i organizacijski sudjelovao je u projektima poput 7u7za70, posvećenom životu i radu Dubravka Detonija, integralnim izvedbama Debussyjevih Preludija, koncertu u povodu dvadeset godina Zagrebačkih dječaka u Muzeju Mimari, prvoj integralnoj izvedbi 32 Beethovenove sonate u Hrvatskoj i drugima. Također, aktivno nastupa u Hrvatskom društvu književnika te na otvorenjima Hrvatskih književnih večeri kao i na mnogim drugim projektima.

Nastupio je i organizacijski sudjelovao na izložbi klavira nazvanoj Deset klavira u Muzeju za umjetnost i obrt 2012. godine, izvodeći djela Schuberta i Saint-Saënsa. Od 2009. do 2014. godine jedan je od organizatora i voditelja ciklusa koncerata studenata Muzičke akademije u Zagrebu Virtuoso. Aktivno se bavi organizacijskim i producentskim poslom pa je tako surađivao na zajedničkim projektima sa Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog, HRT-om, Hrvatskim društvom glazbenih umjetnika, gradom Zagrebom, Austrijskim kulturnim forumom, Gradskom Skupštinom Grada Zagreba, Ministarstvom kulture RH, brojnim partnerima iz inozemstva, brojnim ambasadama i ostalim partnerima.

Surađivao je s eminentnim orkestrima i dirigentima poput Zagrebačkog omladinskog komornog orkestra pod vodstvom Zlatana Srzića, Zagrebačkim solistima pod vodstvom Roberta Lehrbaumera i drugih. Aktivno se usavršavao na seminarima eminentnih umjetnika (Peter Eicher, Karl-Heinz Kämmerling, Eugen Indjic, Snežana Anastasova Čadikovska, Boris Romanov, Ruben Dalibaltayan).

Sudjelovao je na brojnim televizijskim i radijskim snimanjima (Dobro jutro, Hrvatska, Hrvatska uživo, Zdravko Šljivac predstavlja, Maja, Svijet glazbe, Klasična večer zagrebačkih šišmiša, Od podija do podija, Od portreta do portreta, Svijet glazbe, Subotnja matineja i druge). Dobitnik je Dekanove nagrade 2010. godine, a tijekom studija bio je stipendist grada Zagreba.

Redovito nastupa s mladim umjetnicima poput baritona Matije Meića, kao i s Nikolom Kosom u klavirskom duu Kos-Gašparović i Krešimirom Starčevićem u klavirskom duu Gašparović-Starčević te redovito nastupa sa ocem Ljubomirom Gašparovićem u klavirskom duu Gašparović diljem zemlje i inozemstva.

Dobitnik je Nagrade za najbolju umjetničku suradnju na Tribini Darko Lukić 2016. godine.

Profesor je klavira na Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku, izvršni i umjetnički voditelj Umjetničke organizacije Cristoforium koja organizira vrhunske cikluse koncerata – Cristoforium, Pleyel Svetislava Stančića, Glazbene večeri u Staroj gradskoj vijećnici, Glazbena Rijeka, Festival Ostinato i niz drugih bitnih kulturno-obrazovno-turističkih sadržaja te direktor i osnivač tvrtke CristoforiumArt za menadžment umjetnika i usluge u kulturi, koja zastupa neke od najuvaženijih domaćih i svjetskih umjetnika, organizira niz respektabilnih događaja u suradnji sa partnerima poput HRT-a, Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, Muzičke akademije u Zagrebu, Dubrovačkih ljetnih igara, Splitskog ljeta, Osorskih glazbenih večeri, EY, HNK Rijeka, Ministarstva kulture, grada Zagreba, IMG Artists, Opus3Artsits i mnogih drugih te Predsjednik World Piano Teachers Assosiation Croatia.

Zajedno sa ocem Ljubomirom, vlasnik je najveće i najvrijednije privatne zbirke povijesnih klavira u Hrvatskoj i šire – Zbirke klavira Danijela i Ljubomira Gašparovića.

  • LJUBOMIR GAŠPAROVIĆ (Zagreb, 1951.) diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u razredu Ive Mačeka, a usavršavao se u razredu Alda Ciccolinija u Parizu. Magistrirao je u razredu Vladimira Krpana, a sviranje na povijesnim glazbalima učio je kod njemačke umjetnice Edith Picht-Axenfeld. Vrlo je aktivan kao solist i komorni glazbenik, djelovao je u klavirskom duu s Eminom Armanom te u Hrvatskom klavirskom triju. Kao solist je nastupio sa svim hrvatskim orkestrima pod ravnanjem mnogih uglednih dirigenata. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima se ističu Svetislav Stančić i Milka Trnina. Ostvario je brojne snimke za radijske postaje i snimio više nosača zvuka. Posebno se angažirao u revitalizaciji i revalorizaciji hrvatske glazbene baštine (Ferdo Livadić, Božidar Kunc). Praizveo je i snimio brojna djela hrvatskih autora, među kojima su neka i njemu posvećena. Tijekom 1993. inicirao je osnivanje Društva Albert Schweitzer, s ciljem promicanja izvodilaštva na povijesnim instrumentima.

Kao predsjednik Društva osmislio je i prvi komorni ciklus na povijesnim glazbalima u Hrvatskoj. Vlasnik je zbirke povijesnih klavira, jedinstvene na ovim prostorima, koje sam restaurira. Restaurirao je klavir Conrad Graf koji se nalazi u dvorcu Trakošćan, što je bila prva restauracija povijesnog klavira u Hrvatskoj. Redoviti je profesor klavira u trajnom zvanju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i ravnatelj Umjetničke organizacije Cristoforium.