Pozornica 14.05.2019. 08:42. Zadnja izmjena: 14.05.2019. 08:47.

U Klokotiću

KUD Žiškovec prezentirao baštinu Međimurja u Rumunjskoj

Početkom svibnja u organizaciji HKD-a Pomurje iz Lendave i KUD-a Klokotić iz Rumunjske, folkloraši i tamburaši HKD-a Pomurje i KUD-a Žiškovec gostovali su u mjestu Klokotić u Rumunjskoj. Klokotić je mjesto u Rumunjskoj u kojem žive Hrvati, a nalazi se blizu mjesta Karaševa u kojem je najbrojnija Hrvatska manjina u Rumunjskoj. Svoje putovanje do Klokotića iskoristili su i za obilazak Segedina u Mađarskoj i grada Temišvara u Rumunjskoj.

U Temišvaru ih je dočekao PETAR HATEGAN predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Rumunjskoj, koji ih je vodio kroz ljepote grada i upoznao ih sa znamenitostima Temišvara. Uz njegovu pratnju stigli su i do mjesta Klokotić gdje su ih s veseljem i ljubaznošću dočekali mještani i domaćini , članovi KUD-a Klokotić na čelu s predsjednikom društva MIHOVILOM VATAVOM. Nakon međusobnog upoznavanja i razmjene darova slijedilo je druženje uz tamburice i hrvatsku pjesmu.

Srdačan doček članovima KUD-a priređen i u obiteljima u koje su bili smješteni.
Idućeg dana u mjesnoj crkvi sv. Filipa i Jakova održana je sv. Misa koju je predvodio vlč. PETAR DOBRA župnik iz Klokotića, na hrvatskom jeziku, a članovi društava aktivno su se uključili u misno slavlje pjesmom i molitvom. Nakon mise održan je prigodan kulturno-umjetnički program. Članovi društava prezentirali su baštinu Međimurja kroz pjesmu, ples, riječ , običaj i nošnju. Za svoj nastup društva su nagrađena velikim pljeskom i osmjehom mnogobrojne publike.

Iako kilometrima od Hrvatske članovi naših društava među Hrvatima u Rumunjskoj osjećali su se kao kod kuće, čemu je zaslužna gostoljubivost i spontanost domaćina.
Puni dojmova, novih iskustava, novih prijateljstava, vratili su se bogatiji i duhovno ispunjeni svojim domovima, s nestrpljenjem čekajući daljnju suradnju i ponovni susret s prijateljima Hrvatima iz Rumunjske, u Lendavi i Žiškovcu.