Pozornica 18.07.2016. 11:36. Zadnja izmjena: 18.07.2016. 11:38.

Mala Subotica

KUU Zvon na dvadesetom međunarodnom folkfestivalu u Pragu

KUU Zvon koja je ove godine obilježila 20 godina rada i djelovanja u očuvanju i promicanju kulture i narodne baštine, sudjelovala je početkom srpnja na 20. međunarodnom folkfestivalu u Pragu. To je festival na kojem je ove godine sudjelovalo 35 folklornih skupina iz Bugarske, Njemačke, Slovenije, Poljske, Turske, Latvije, Grčke, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Gruzije i Hrvatske sa oko 1200 sudionika. Iz Hrvatske su se uz Zvon u Pragu predstavile i skupine iz Privlake, Podravskih Sesveta, Poličnika i Varaždina.

Članovi Zvona na ovom su se festivalu predstavili sa koreografijom moslavačkih plesova pod nazivom Kad zapjevam sa Garič planine koju je izvelo 35-ero plesača i svirača, a podršku im je pružalo još 40 vjernih pratitelja. Članovi Zvona su se kao i uvijek istinski potrudili i ostali zapaženi svojom pjesmom, svirkom i plesom. Ovaj se festival održava u jednom danu tako da je ostatak vremena iskorišten za obilazak kulturnih znamenitosti Praga, Karlovih Vary, Plzena. Osamdesetak članova i simpatizera KUU Zvon razgledalo je srednjovjekovnu gradsku jezgru Hradčani i Mala Strana na lijevoj obali i Stare Mesto i Nove Mesto na desnoj obali Vltave.

Praški dvorac se nalazi u četvrti Hradčani, površine je preko 70.000 metara kvadratnih, a Guinnessova knjiga rekorda ga navodi kao najveći dvorac na svijetu. Smješten na uzvisini povrh Hradčana, zamak dominira obzorom skoro iz svakog dijela Praga. Sama veličina kompleksa je zapanjujuća: tri dvorišta, zidine i vrtovi te mali grad na desnoj strani. Na samom ulazu nalazi se skulptura Borba titana.

Katedrala Sv. Vida zauzima veći dio trećeg dvorišta i najveća je crkva u cijeloj Češkoj. Gradnja je počela 1344. godine inspirirana gotičkom katedralom u Narbonni, ali je bila dovršena tek 1929. godine. Bazilika Sv. Jurja je čudo romaničke arhitekture: sagrađena je davne 970. godine, obnovljena je u 12. stoljeću, a današnju baroknu fasadu dobila je u 16. stoljeću. Benediktinski samostan Sv. Jurja najstariji je češki samostan, kojeg su osnovale benediktinske redovnice 973. godine, a danas je dom znamenite kolekcije rane češke umjetnosti, iz razdoblja gotike i baroka. U Dvorskim vrtovima nalazi se Belvedere, najljepša renesansna građevina u Pragu. Sagrađena 1530. kao ljetna rezidencija kraljice Ane, danas je prostor u kojem se održavaju različite izložbe.

Zlatna ulica je još jedna praška znamenitost koja se mora posjetiti: kuće iz 16. stoljeća ugrađene su u gradske zidine, a ulica je dobila ime po svojim prvim stanovnicima, dvorskim alkemičarima. Kuće su prvobitno pripadale zlatarima te je prema legendi car Rudolf II. tu smjestio i neke od svojih alkemičara koji su bili zaduženi da pronađu način pretvaranja željeza u zlato. Kasnije su tamo živjeli obrtnici i sluge. Kuće su nakon Drugog svjetskog rata nacionalizirane i obnovljene i danas su tu uglavnom knjižare i suvenirnice. Najpoznatija u nizu ovih minijaturnih kućica je plava kuća Franza Kafke, poznatog pisca čija su djela nezaobilazna školska lektira i općenito štivo mlađih generacija.

Astronomski sat Orloj iz 15. stoljeća nalazi se na Staroměstskom trgu. Sastoji se od prozora s apostolima na vrhu, astronomskog brojčanika koji je ujedno i najstariji dio sata, kalendarskog brojčanika ispod njega i različitih kipova uokolo te mjeri vrijeme, dane, mjesečeve mjene, horoskop… Njegov gornji dio pokazuje točno vrijeme i položaj Sunca i Mjeseca, a donji dio prikazuje blagdane, horoskopske znakove i radove na polju ovisno o mjesecu u godini te na svaki puni sat Orloj veselo zvoni.

Karlov most je glavno obilježje Praga, izgrađen je davne 1357. godine na način da su se kamene kocke međusobno lijepile jajima, a ime je dobio po najpoznatijem kralju, Karlu IV. Originalnog naziva Kameni most, na istom mjestu stoji već nekoliko stoljeća. Ako ga malo bolje promotrite, primijetit ćete da nije potpuno ravan. Naime, njegovi graditelji su to namjerno učinili kako potencijalni osvajači grada, ukoliko dođu s druge strane rijeke, ne bi mogli imati nesmetani pogled na gradske zidine. Čak 400 godina ovaj je most bio jedina veza između dviju obala Vltave i ujedno dviju povijesnih gradskih četvrti Starog Grada i Male Strane. Upečatljiv je po svoja dva gotička tornja na svakom njegovom kraju (koja predstavljaju ulaz) i po brojnim statuama duž njega.

Češka je poznata i kao zemlja piva i ima zaista veliku ponudu pivnica. Prvo svijetlo pivo na svijetu napravljeno je u pivovari Plzen 1842. godine te su se Zvonovci odlučili baš za tu pivovaru i uz stručno vodstvo je razgledali u turi od 100 minuta te su na kraju razgledavanja dobili mogućnost degustirati svijetlo nefiltrirano pivo u 9 km dugačkim podrumima od 12 do 25 m ispod zemlje, na temperaturi od 6 stupnjeva Celzija.

U to se vrijeme u Karlovim Varyma održavao i filmski festival te su ih Zvonovci odlučili uz stručno vodstvo razgledati. Karlove Vary su 140 km udaljene od Praga, a poznate su kao mondeno lječilište i odmaralište, smješteno u kotlini i okruženo šumom. Karlove Vary su prekrasno mjesto sa prekrasnom arhitekturom i toplim izvorima i fontanama tople vode izgrađenima u središtu. Zvonovci su odlučili isprobati i tipičnu češku kuhinju.

Četiri dana, koliko je trajalo ovo putovanje, članovi Zvona nastojali su osim prezentiranja naše kulturne baštine razgledati i upoznati što više kulturno-povijesnih znamenitosti Češke što im je i uspjelo. U povratku odlučili su stati i u Bratislavi, glavnom gradu Slovačke, koji se nalazi na samoj granici s Austrijom i Mađarskom te razgledati stari dio grada u kojem se uglavnom nalaze njihove najznačajnije kulturno-povijesne građevine.