Pozornica 03.02.2017. 09:13. Zadnja izmjena: 03.02.2017. 09:30.

Čakovec

Lidija Bajuk dobitnica plakete MDS-a za očuvanje baštine

Međimurski demokratski savez u zgradi Scheier svoju desetu plaketu za očuvanje međimurske baštine uručio je Čakovčanki Lidiji Bajuk. Pjesnikinja, kantautorica i asistentica na zagrebačkom Institutu za etnologiju i folkloristiku, koja i u svom znanstvenom radu istražuje tradicijsku glazbu, mitologiju i međimursku kulturnu baštinu, priznanje za zaslužila predanim radom na širenju znanja o rodnom joj Međimurju. Posebno je istaknut njezin doprinos kreiranju Virtualnog muzeja tradicijske glazbe Međimurja, kao i knjiga Matapur: hrvatska prirodna i kulturna baština Međimurja, koja će uskoro, prema riječima autorice, dobiti i svoje trojezično izdanje.

"Naravno, ništa od toga ne radim zbog nagrada, ali je lijepo kada vidite da u tome niste sami jer ipak netko od vaših Međimurki i Međimuraca prati vaš rad", istaknula je ovogodišnja dobitnica Lidija Bajuk.

Plaketa MDS-a dodjeljuje se već deset godina s ciljem da se istaknu pojedinci i udruge koji od zaborava čuvaju bogatu međimursku baštinu i identitet. Dosadašnji dobitnici priznanja su Elizabeta Toplek - Teta Liza, Stjepan Taradi - Utek, Franjo Preložnjak i Matija Grabrović te KUD-ovi iz Svete Marije, Zasadbrega, Preloga, Kotoribe i Nedelišća.