Pozornica 29.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

MAČKOVEC: 20 godina njegovanja tamburaške glazbe

Bliži se 18. svibanj, datum kad će u Mačkovcu biti održana 20. smotra tamburaških sastava KUD-ova, HKUD-ova, KUU-a i tamburaških orkestara Međimurske županije. Uoči jubileja u društvenom domu u spomenutom čakovečkom prigradskom naselju - mjestu na kojem se svih od 1995. godine smotra i održava, neslužbeno su se za list Međimurje okupili članovi KUD-a Mačkovec, odnosno začetnici i organizatori jednog od najmasovnijih događaja te vrste u našem kraju.
- Započelo je skromno iako je već na prvoj smotri dvorana bila prepuna. Svake godine broj poklonika tambure i samih tamburaša, ali i kvaliteta izvedbi sve su više rasli, započeo je s evociranjem uspomena Ivan Ujlaki - aktualni predsjednik KUD-a Mačkovec osnovanog daleke 1982. godine.
Idejni začetnik smotre bio je Vladimir Jambor, dugogodišnji član KUD-a.
- Željeli smo da Mačkovec dođe na kulturnu scenu Međimurja. Prvih nekoliko smotri bile su pravi mačkovski svetek. Tu je bilo toliko volje, entuzijazma, općeg veselja. Sjećam se da smo otišli u šumu, srušili nekoliko drva i na početku sela postavili majge (stupove) s natpisom „Županijska smotra tamburaša Mačkovec“. Kroz selo je prolazio i mimohod s tamburašima, puhačkim orkestrom. Prethodno su vatrogasci obično zalijevali put do društvenog doma jer u ono vrijeme još nismo imali asfalt, prisjeća se Jambor koji, spomenimo kao zanimljivost, nije tamburaš, no, kako naglašava, zvuk tog žičanog instrumenta oduvijek mu je pri srcu.
„Ivo, na šteru je stranu
Kotoriba?“
- Prva smotra održana je 5. studenoga. Tada su nastupili sastavi KUD-ova iz Belice, Donje Dubrave, Goričana, Kotoribe, Nedelišća, Preloga i Mačkovca. „Zatvorili“ smo se u dvoranu, a kad je smotra završila, vani je bilo 15 centimetara snijega, uz snažnu vijavicu. Sjećam se da me jedan tamburaš iz Kotoribe pitao: Ivo, na šteru je stranu Kotoriba, kaže Ivan Ujlaki.
- Sve nas okupljaju istinsko poštovanje i ljubav prema tamburici, a nemoguće je spomenuti sve koji su putem naše smotre dali obol popularizaciji i napretku tamburaške glazbe. Uz Zajednicu HKUU-a Međimurske županije i lokalne vlasti, tu su i brojni donatori i sponzori. Od prve godine, primjerice, kontinuirano nas pomažu Mirjana i Dušan Rosić iz Mačkovca te Vesna i Franjo Novak iz Male Subotice. Još mnogo dobrih ljudi uključilo se u našu veliku obitelj. Istodobno, naše tamburaše ocjenjivala je, davala naputke i sugestije plejada vrsnih glazbenika, profesora i dokazanih glazbenih znalaca. Neki od njih su profesori Lovrec, Matišić, Grabrović, Mihaljević, Varga, Zanjko, Stipić. Magdalenić, Kežman, Njikoš, ističe predsjednik Ujlaki.
Velimir Kelkedi

Pozornicom društvenog doma u Mačkovcu u proteklih je 20 godina prodefiliralo više od 3.500 glazbenika. U zadnje dvije godine smotra ima natjecateljski karakter.
- Državni selektor, maestro Siniša Leopold odabire predstavnike za državnu smotru, a tamburaši se redovito vraćaju kući s titulom najboljih. To je još jedna potvrda da u Međimurju nema tamburaške oskudice te da će tamburaši i nadalje igrati važnu ulogu na hrvatskom amaterskom tamburaškom nebu, zaključuju Ujlaki i Jambor. Uz njih, od samog početka u organizaciju tamburaške smotre uključeni su i Slavica Mihaljković, Ivanka Čuljak, Elizabeta Ujlaki, Božica i Branko Nemec i Mirjana Hrženjak. Povodom 20. smotre, KUD Mačkovec izdat će i fotomonografiju. (vk)

Izvor: 3079