Pozornica 26.07.2017. 08:48. Zadnja izmjena: 26.07.2017. 08:49.

Nagrađeni na KAM-u

Maja Markuš-Velicki: Inventar sam Doma kulture u Prelogu za vrijeme KAM-a

Za najbolju sporednu žensku ulogu Festivala Kazališnih amatera Međimurja nagrada je ove godine uručena Maji Markuš-Velicki za ulogu Andree Vrček u predstavi Punjena ptica. Tekst Fadila Hadžića adaptirao je Dejan Buvač, a svoje su uloge savršeno odglumili članovi dramske sekcije KUU Seljačka sloga Nedelišće. Zbog odlične glumačke interpretacije Hadžićeve kazališne komedije, Udruga je osvojila čak šest nominacija te je uz najbolju predstavu Se je to život, koju izvodi KUU Lipa Gornji Mihaljevec, pozvana i na državni festival. Od niza nominacija, nagradu je osvojila samo njihova sporedna glumica s kojom smo razgovarali o predstavi i ljubavi prema glumi i kazalištu.

– Nisam se glumom puno bavila. Ovo je treća predstava na kojoj sam radila. Uključena sam u KUD Seljačka sloga kao folklorašica već više od 20 godina, prije toga sam plesala u Veselim Međimurcima, a još dok sam studirala plesala sam u Zagrebu. Cijeli sam život u folkloru, plesu i pjevanju pa je to zapravo moj prvi i najveći hobi, kazala Maja Markuš-Velicki iz Macinca. Glumom se počela baviti prije gotovo 10 godina, a za uključivanje u predstave „krivi“ supruga Borisa Velickog. – Društvo žena Macinec imalo je dramsku sekciju koju je vodila Štefanija Oreški te je supruga uključila u jednu kazališnu predstavu 2008. godine. On je tada prvi puta glumio, sudjelovao na KAM-u u Prelogu i odmah bio proglašen najboljim glumcem. Godinu nakon toga Stjepan Škvorc napisao je predstavu Roštiljada baš za Društvo žena Macinec pa sam se u predstavu uključila i ja te prvi puta nastupala na KAM-u, prisjetila se Maja Markuš-Velicki koja je 2010. sa suprugom još jače „zagazila“ u svijet kazališta.

Okušala se u adaptiranju tekstova

- Suprug i ja smo odlučili stvar uzeti u svoje ruke i priredili smo predstavu Hotel Babilon autora Mire Gavrana. Ja sam napravila adaptaciju teksta, a suprug Boris je režirao. Glumila sam Zuzanu Kollarovu te bila na KAM-u nominirana za glavnu žensku ulogu, objasnila je. Nakon toga tek se prošle godine ponovno aktivirala u kazališnoj amaterskoj sceni preuzevši, na poziv Dejana Buvača, ulogu u predstavi Punjena ptica u izvedbi KUU Seljačka Sloga Nedelišće. – Glumila sam gradonačelnikovu ženu, sporednu ulogu koja na scenu izlazi u dva navrata, ali oba puta napravi pravi dar-mar. Iako je on gradonačelnik, ja nastupam glasno, sigurno i on se mene boji i vidi se da ja ipak vodim glavnu riječ, ukratko je opisala kakva je njena uloga u Punjenoj ptici. - Dobro sam slušala upute redatelja Dejana Buvača, i onako kako je on zamišljao moju ulogu tako sam je ja odglumila što su izgleda prepoznali i članovi žirija i iznenadili me nagradom, govori o večeri proglašenja u Prelogu dodavši da nagradu nije očekivala jer se tih dana u Prelogu izmijenio velik broj kvalitetnih i jako dobrih glumaca amatera. Uz nju je glumio i suprug Boris.

- Predstava je u Vodicama dobro prihvaćena i sretni smo zbog odličnih kritika iako nismo osvojili nikakvu nagradu, kazao je pohvalivši suprugu kako se odlično snalazi s tekstom i jako ga brzo zapamti. Oboje su već spremni za iduću predstavu dramske sekcije KUU Seljačka Sloga Nedelišće. – Ova mi je nagrada svojevrsna obaveza da se glumom nastavim i dalje baviti te ću se svakako ponovo uključiti u predstavu koja će se pripremati za KAM, s veseljem govori Maja Markuš-Velicki kojoj folklor i gluma ispunjavaju veći dio slobodnog vremena. Osim što pleše, pjeva i glumi voli i pogledati predstave drugih skupina pa se u tri dana održavanja KAM-a već niz godina „seli“ u Prelog. – Unatrag 8, 9 godina pogledala sam sve predstave KAM-a. Odlazim i na okrugli stol jer me zanima što će reći žiri pa tako slušajući dobre i loše kritike - učim. U Prelogu se nagledam predstava, a u zadnje vrijeme i gađam koja će biti najbolja jer već mogu usporediti predstave i prepoznati koja je na kojem nivou, rekla je, za kraj priznavši kako se mnogi šale da je u Prelogu za vrijeme KAM-a kao inventar Doma kulture, ali joj se i rado obraćaju s pitanjem: I, ko` je najbolši?