Pozornica 21.07.2018. 00:33. Zadnja izmjena: 21.07.2018. 00:33.

Mostovi folklorne tradicije

Mala Subotica: Ujedinjeni u čuvanju tradicijske baštine

Svaki je početak težak, ali ako negdje festival folklora ima budućnost to je svakako Mala Subotica. Tamošnja Kulturno-umjetnička udruga Zvon jedna je od najistaknutijih čuvarica tradicije našega kraja, čiji tamburaši i folkloraši redovito na državnim smotrama osvajaju najviša priznanja. 

Festival pod nazivom Mostovi folklorne tradicije, koji je prvi put održan u nedjelju, 8. srpnja, zato je sasvim logičan slijed folklornih aktivnosti, sa željom da se i Malu Suboticu pozicionira na kartu važnih manifestacija ovakvog tipa u Hrvatskoj, ali i regiji.

Iako su tih dana sve oči bile uprte u Đakovo, gdje su se održavali nadaleko poznati Đakovački vezovi, ljepotom i kvalitetom ni malosubotički Mostovi ne zaostaju mnogo, istaknuo je načelnik Valentino Škvorc, ujedno i voditelj Zvonovih tamburaša. Predsjednik KUU-a župnik Đuro Vukalović istaknuo je pak kako se nada da će sjeme posađeno ovim prvim festivalom izrasti u veliku i priznatu manifestaciju.

Na prvim Mostovima folklorne tradicije nastupilo je šest folklornih društava: KUU Zasadbreg, Folklorna skupina KD-a Cirkulane, HKUD Mošćenica, Folklorna skupina KUD-a Franc Ilec Loka Rošnja – Starše, KUD Sveti Jeronim Štrigova i KUD Beletinec. 

Izvor: 3299