Pozornica 27.10.2019. 09:55. Zadnja izmjena: 27.10.2019. 09:55.

HC Assitej

Mališani uživali u dramskim, lutkarskim i neverbalnim predstavama

Od ponedjeljka, 14. listopada do petka, 18. listopada u Čakovcu u Centru za kulturu održan je 22. susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC Assitej.

Ove je godine selektor Susreta, redatelj Dario Harjaček, od 22 prijavljene predstave odabrao njih deset koje, po njegovom mišljenju, predstavljaju najbolje što se prošle godine stvorilo u kazalištima za djecu i mlade diljem Hrvatske.

- Najbolje kazališne užitke kao dobra publika ćemo nagraditi pljeskom dok će tročlani stručni žiri izdvojiti najbolje od najboljih i dodijeliti im nagrade. Njihova je odgovornost velika jer svojim odabirom daju smjernice kazalištima za djecu i mlade, pokazuju im što je dobro i u kojem pravcu kazalište mora ići u budućnosti. S obzirom da na festival ne dolaze svi sudionici u stvaranju predstave, svečana dodjela nagrada održat će se u Zagrebu u studenom, kazao je Romano Bogdan, predsjednik HC Assitej prije početka Susreta.

Svaka predstava djeci je otkrivanje kazališta kao čudesnog mjesta, a sudeći prema smijehu kojeg nije nedostajalo u Centru za kulturu na predstavi Ivica i Marica koju je izvelo Gradsko kazalište mladih Split u utorak, 15. listopada, mališani u njemu uživaju.

Kazališna družina Pinklec Čakovec, kao domaćin, Susret je zatvorila u petak predstavom Krpimirci koju izvodi u koprodukciji s GKL Rijeka. U predstavi, dijelovi odjeće oživljavaju, mijenjaju tijela glumaca i nude krajolike dječjoj mašti te ih upozoravaju da ljude, kao ni odjeću koju nose, ne treba odbaciti, zaboraviti i uništiti.