Pozornica 03.12.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

MEĐIMURCI U ŠVICARSKOJ PROSLAVILI 18 GODINA ZAVIČAJNOG DRUŠTVA

Tradicionalni Dan Međimurja i ove je godine na jednom mjestu okupio nekoliko stotina Međimuraca koji žive i rade diljem Švicarske. Već punih 18 godina Zavičajno društvo Međimuraca u Švicarskoj obilježava blagdan sv. Martina te se tom prilikom uz druženje i razgovor sklapaju nova poznanstva i prijateljstva, ali i učvršćuju veze naših iseljenika, zbog čega je Zavičajno društvo Međimuraca jedna od najaktivnijih udruga u Švicarskoj.
Zasluga je to ljudi na čelu sa skupinom entuzijasta koji slobodno vrijeme i svoje aktivnosti koriste za pomoć onima kojima je to najpotrebnije. Članovi Društva Međimuraca svoju su zrelost pokazali već početkom 90. godina prošlog stoljeća, kada su novčano pomagali djecu hrvatskih branitelja. Čine to i danas ne zaboravljajući na kraj iz kojeg su otišli trbuhom za kruhom. Veza s domovinom koja se očituje u humanitarnom radu nije samo dokaz patriotizma i neke vrste obveze, već plemenitosti i ljudske humanitosti. Potvrda tome dolazak je nekoliko stotina posjetitelja tradicionalne martinjske zabave koja se ne organizira samo zbog veselja, već se na taj način prikupljaju donacije i sredstva koja odlaze tamo kamo je to potrebno. Ove godine Zavičajno društvo sav prihod od ulaznica i tombole odlučilo je dati 17-mjesečnoj Luciji Vrbanec koja je, zbog pogrešnog liječenja majke u trudnoći, ostala nagluha. Operacija u Švicarskoj pomogla bi Luciji, no preskupa je za njene roditelje. Međimurskoj veselici prisustovao je i dr. Jakša Muljačić, veleposlanik RH u Švicarskoj. Ove godine martinjsku veselicu upotpunio je bogat kulturno-umjetnički program KUD-a Mačkovec pod vodstvom Vladimira Jambora, a protokol krštenja mošta obavio je „biškup“ Vinko Ujlaki s ministrantima. Sve je bilo začinjeno odličnom svirkom Mitrice i Sax benda.
I ove su godine punu podršku iseljenim Međimurcima dali Međimurska županija i Grad Čakovec koje su predstavljali zamjenik župana Matija Posavec i zamjenik gradonačelnika Zoran Vidović. Oni su dan ranije posjetili nekoliko međimurskih obitelji te se susreli s predstavnicima hrvatskih društava koja djeluju u Švicarskoj.
Jedinstvo Međimuraca u Švicarskoj može biti primjer svim iseljeničkim udrugama jer je upravo kroz zajedništvo, druženje te njegovanje međimurskih običaja, govora i pjesme stvoreno okruženje u kojem je dio Švicarske koje smo posjetili zapravo srce Međimurja. (r)

Izvor: 2849