Pozornica 08.12.2018. 08:47.

24. Jazz Fair

Međunarodni festival jazz glazbe u Čakovcu: U znaku jubileja Dixieland banda

U čakovečkom Centru za kulturu nedavno je održan 24. Jazz Fair - Međunarodni festival jazz glazbe. Ljubitelji ove glazbene vrste, u Čakovcu brojniji nego u mnogim većim gradovima, dvije su večeri uživali u izvedbama nekih od najistaknutijih hrvatskih jazz glazbenika i gostiju iz inozemstva. Program je započeo Matija Dedić trio i njegova gošća Lela Kaplowitz, dok je u drugom dijelu večeri nastupio Dixieland band Čakovec. U petak je program otvorio Davor Križić Experiment, a zaključio ga Ratko Zjača Stefano Bedetti Nocturnal Four.

-Nije mala stvar biti 24 godine s jazzom, sve te godine festivala značile su i odgoj publike i odgoj glazbenika, pa i organizatora, jer nije lako biti uvijek aktualan i ne ponavljati se. Drago mi je što vrijednost festivala prepoznaje i publika, koja je i sve mlađa. Osobno sam ponosan što Grad Čakovec tako dugo ima tako kvalitetan festival, rekao je Ladislav Varga, voditelj Festivala i ravnatelj Centra za kulturu.

Ovogodišnji Jazz Fair prošao je i u znaku obljetnice - Dixieland band ove godine slavi dvadeset godina djelovanja. Ovaj orkestar jedini u Hrvatskoj ustraje u njegovanu glazbenog stila nastalog na američkom jugu prvih desetljeća prošlog stoljeća. Glavninu repertoara čine mu i standardi tog žanra, ali u novije vrijeme često izvodi i obrade međimurskih narodnih pjesama u ovom stilu. Njih je sabrao na svom trećem CD-u pod nazivom Home koji je programom na Jazz Fairu i predstavio publici.

- Ovim CD-om željeli smo sublimirati naša nastojanja da spojimo dixieland i etno glazbu, rekao je Varga, koji je i osnivač i umjetnički direktor Dixieland banda od početka, a i autor većine skladbi i aranžmana na CD-u. Na CD-u nosaču zvuka su kao glazbenici surađivali Antun Novak i Ladislav Varga, kao klarinetisti, Marjan Novak (truba), Danijel Čok, Ivan Magdalenić (trombon), Davor Žerjav, Vjekoslav Levačić (klavir), Marko Žerjav, Hrvoje Šenjug (gitra i banjo), Ferdinand Buhanec (ujedno i autor jedne od skladbi), Željko Megla, Miroslav Vidrač, Aleksandar Vešić (bas), Filip Krznar, Robert Jambrušić, Abel Kovačević, Nikola Mikulić i Goran Vdović (bubanj).

Idući Jazz Fair bit će jubilarni, dvadeset i peti, a s njim se poklapa još jedan jubilej - čakovečki Big Band slavit će 25 godina djelovanja. Festival će zato trajati tri dana. Jedan će biti posvećen samo Big bandu, najavljuje Varga.