Pozornica 21.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

Mošt kršten kod obitelji Knehtl - Medenjak

Drugačije Martinje od dosadašnjih organizirala je Turistička zajednica Općine Štrigova. Godinama unatrag, martinjsko se veselje održavalo u centru Štrigove, a sada se “preselilo” u Sveti Urbanu. Domaćinstvo je pružila vinska kuća Knehtl - Medenjak u kojoj je u ugodnoj atmosferi ceremonija krštenja mošta bila zabavna i duhovita. Vodio ju je meštar Zdravko Sabolčec, inače zamjenik načelnika Općine Štrigova kojoj, kao vinorodnom području, i pristaje da jedan od vodećih ljudi brine o statusu vina.
- Ovdje su vina najbolja. Zato što smo u kotlini i jer se svo vino slijeva k nama - rekao je meštar Sabolčec i moštu otvorio put odrastanja u vino.
Ugodni domaćini bili su supružnici Zdenka i Stanko Medenjak, a gosti su bili u prilici kušati mošt i vina svih vinara sa štrigovskog područja, domaću hranu i slastice.
Bila je to večer u kojoj je zapjevao član KUD-a Svetog Jeronima iz Štrigove Matej Lesar, u pratnji Mateja Ščavničara na klavijaturama, a uz pjesmu se ležernije zabavljalo.
- Želja nam je bila predstaviti i vinsku kuću Knehtl - Medenjak i mošt svih naših vinara, pa smo Martinje, za promjenu, organizirali upravo ovdje. Mislim da je ovo dobar recept za godine pred nama i to je način promocije svakog od naših vinara - ističe Josip Mikec iz TZ-a Štrigova.
Martinje se na području Općine Štrigova slavilo u brojnim vinskim podrumima i vinskim kućama, restoranima, kavanama. Svi su si dali truda u pripremi menija i ceremonija krštenja mošta, pa se na međimurskoj Vinskoj cesti veselilo u trodnevnom programu koji je koordinirala općinska Turistička zajednica.
A. Ličanin

Izvor: 3056