Pozornica 12.01.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

NAJLJEPŠI SUVENIR MEĐIM URSKE ŽUPANIJE - OBLEKA OD LUŠČINJA

Svugdje gdje se pojave u svojim kreacijama izazivaju pozornost. Članovi Kulturno-umjetničke udruge Seljačka sloga iz Nedelišća atrakcija su već po svojoj izvedbi, no nošnje od kukuruzovog lišća svakako ih stavljaju u prvi plan u svakoj prilici u kojoj je odjenu. Ideja o izradi obleke od luščinja rodila se kod Ane Srnec, Štefice Serec, Dragice Medlobi, Marije Kukolić i Mirjane Šafarić još 2007. godine, na Zeljarijadi u Vidovcu.
Model koji je tamo viđen bila je haljina od listova sirovog zelja, a specifičnost našeg kraja - list kukuruza - nametnula se sama po sebi.
- Prve nošnje plele smo udarnički, i to za naš prvi nastup 2008. godine. Tada smo ih prvi put obukle za Fašnik u Nedelišću i Čakovcu. Toliko smo komplimenata dobile da ni same nismo mogle vjerovati - kaže Štefica Serec.
- Na središnjem Međimurskom fašniku u Čakovcu dobile smo prvu nagradu za masku koja zapravo nije bila maska u pravom smislu riječi. Nismo tada bile potpuno svjesne da će prijem kod publike biti tako lijep, no svakako smo svi željeli da nam to postane svojevrstan zaštitni znak, suvenir - ističe predsjednica Seljačke Sloge Jasna Hajdinjak.
O prvim pletenjima Marija Kukolić kaže:
- Isprva smo razmišljale o tome da ih samo djeca nose, ali su ona bili protiv. Odlučile smo onda obući nas seniore i seniorke, pa smo razmišljale o modelima. Svaka je imala neku svoju ideju, no okosnica je svima ista, tako da radimo prema svom nahođenju i zamisli. Kad smo izrađivale prve nošnje, imale smo niz dvojbi, pa smo se međusobno konzultirale. Prvi put smo radile nešto takvo i trebalo je doskočiti tehnikama izrade. Sad je to već puno lakše i brže.
U početku su nam trebala četiri dana za jednu haljinu, primjerice, jer naravno da ne radite samo na tome, a sada je to vrijeme već kraće. Muški prsluk napravimo za dva dana.
Muške se nošnje od luščinja sastoje od prsluka i torbice za bocu, ženske od kratkih haljina i torbica , a zajednički svima su šeširi.
Nakon prve nagrade na Međimurskom fašniku 2008. godine, uslijedila je srebrna plaketa Zelenog cvijeća Međimurske županije, a ove su godine osvojili zlatnu plaketu u kategoriji suvenira - u istoj akciji koju provodi Turistička zajednica Međimurske županije, a u okviru nacionalne akcije Hrvatske turističke zajednice.
Unikatne nošnje - samo njihove
- Nakon naših boravaka u ovim nošnjama na raznim adresama i u različitim prilikama, dobivamo stalne upite mogu li se nošnje naručiti i kupiti?
Odgovor je negativan jer kad bismo ih prodavali, izgubili bismo na jedinstvenosti. Međutim, mnogim narudžbama za izradu cekera i šešira udovoljavamo iz više razloga.
Drago nam je što za njih postoji interes i što se posredstvom njih šire informacije o našem radu - ističe Jasna Hajdinjak.
Na pitanje kako dolaze do sirovine od koje izrađuju nošnje, naše sugovornice spremno odgovaraju kako su se i na tom planu članovi Seljačke sloge snašli.
- Ne možemo izrađivati nošnju od bilo kakvog lista kukuruza. To mora biti domaći kukuruz, pa smo s vlasnicima površina na kojima je kukuruz u Nedelišću i Beretincu dogovorili da ćemo im brati kukuruz i sami skidati lišće jer ga kombajn inače potrga.
Tako spajamo ugodno s korisnim. Družimo se u berbi i pravimo zalihe luščinja za nove nošnje - pojašnjava Štefica Serec.
Udruga danas ima sedam muških i sedamnaest ženskih nošnji, a najavljuju i poneko iznenađenje u razdoblju pred nama.
- Već imamo nove ideje koje ćemo realizirati, ali ne možemo ih još najaviti. Pomogle su nam sugestije ljudi koji se bave suvenirima i bit ćemo spremni predstaviti ih na Međimurskom fašniku početkom 2011. godine - kaže predsjednica KUU-a Seljačka sloga J. Hajdinjak.
Uz to, Ana Srnec počela je kreirati cvijeće od luščinja koje pričvršćuje na ženske šešire.
- Na škrlaku imamo lijepe bidermajere. Kad smo vidjele prvi buketić, bile smo zadivljene i jednostavno smo ih morale na nešto staviti - kaže Dragica Medlobi, jedna od pletačica.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2907