Pozornica 22.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

Najmaturanti - Ana Petra Kovač i Damjan Miko

Mimohodom na koji su krenuli u 14 sati prošlog petka međimurski su maturanti obilježili slavlje svojih završnih dana u srednjim školama. Veselje s kojim su se okupili kod Ekonomske i trgovačke škole podijelili su sa svojim profesorima i ravnateljima te su se uputili u šetnju dijelom Čakovca. Prošli su ulicama Vladimira Nazora i Matice hrvatske, Zrinsko-frankopanskom pokraj Perivoja Zrinskih i nastavili Vukovarskom prema prostoru Sportsko-rekreacijskog centra Mladost.
Uz svirku srednjoškolskih bendova, tamo je održana završna svečanost na kojoj su proglašeni najmaturantica, najmaturant i najoriginalniji razred ovogodišnje Coolijade, u organizaciji Policijske uprave međimurske. Partner u organizaciji su sve srednje škole, a ove je godine tehnički suorganizator bila Ekonomska i trgovačka škola.
Za dvoje najmaturanata glasalo se putem kupona objavljenih u tjednicima i telefonom. Najmaturantica je Ana Petra Kovač iz Strahoninca, učenica 4.b razreda Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, s 399 dobivenih glasova. Najmaturant je Damjan Miko iz Brezja, učenik 4.f razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, s 342 dobivena glasa. Kao nagrade, oboje su primili tablet uređaj i poklon paket Međimurske županije.
Njihovi će razredi biti nagrađeni kupanjem na Gradskim bazenima Marija Ružić u Čakovcu.
Najoriginalniji razred koji je odorom i uzornim ponašanjem pridobio taj naslov je razred ekonomista iz 4.b, čakovečke Ekonomske i trgovačke škole. Maturantice i maturanti tog razreda odjenuli su se kao stjuardese i stjuarti, što je izazvalo i asocijaciju na prosvjede kabinskog osoblja Croatia Airlinesa. Razred je nagrađen cjelodnevnim kupanjem u Toplicama sveti Martin.
A. Ličanin
snimio Dubravko Lesar

Kad roditelji odu, nastaje krš i lom

Policijska uprava međimurska u četvrtak je pozvala predstavnike medija da u njihovoj te pratnji roditelja, kao građanske patrole, obiđu Perivoj Zrinskih – posljednjih dana omiljeno odredište međimurskih maturanata.
- Situacija nikad nije sjajna, no, na zadovoljavajućoj je razini. Bilo je manjih incidenata, odnosno slučajeva narušavanja javnog reda i mira, pa i jedan primjer vrijeđanja policijskog službenika, no, većih izgreda nije bilo - izvijestio je voditelj Odjela policije Kristijan Srpak. Problem je, međutim, u što su se mogli uvjeriti i građani koji su Perivojem Zrinskih prolazili u ranojutarnjim satima, nered i oštećenja koja su za sobom ostavljali maturanti.
- Nažalost, to je teško izbjeći, no, možda je pozitivno što je barem većina maturanata na jednom mjestu, pa ih je lakše nadzirati - kažu u policiji. Dodaju i da su maturanti, vjerojatno u pijanom stanju, gubili osobne stvari, pa su policijski službenici pronalazili osobne dokumente i druge predmete. Alkohola je - kao i uvijek, bilo, slučajeva ispumpavanja želuca nešto manje nego prijašnjih godina, no, drastičnijih slučajeva - ne. Grad Čakovec među prvima je pokrenuo roditeljske ophodnje, pa su i ove godine grupe roditelja, u smjenama, nadzirale potomke. Dio prisutnih rekao nam je da apsolutno nije bilo nikakvih problema, no, oni realniji priznali su kako je ponašanje maturanata pristojno dok su stariji u blizini. Kad odu, pa kad se i popije, situacija se mijenja na gore.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3030