Pozornica 21.04.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Najuspješnija godina Seljačke sloge Nedelišće

Prema izvještaju o radu KUU-a Seljačka sloga Nedelišće o lanjskoj sezoni, koji je na nedavno održanoj godišnjoj sjednici Skupštine te udruge podnijela njena predsjednica Jasna Hajdinjak, prošla je godina za Slogu bila najuspješnija tijekom njenog cjelokupnog sedamdesetogodišnjeg djelovanja. Više je osnova za taj zaključak: brojnost nastupa, provedba nekoliko novih projekata, osvajanje brojnih priznanja, primjerna organizaciji više kulturnih manifestacija...
Sloga je lani imala čak 50-ak nastupa. Najviše njih u Međimurju, ali i u drugim krajevima Hrvatske te u Sloveniji. Ženska pjevačka skupina (voditeljica Maja Markuš Velicki) nastupila je na predsmotri Međimurske popevke u Murskom Središću i na središnjoj smotri u Nedelišću, dječja pjevačka skupina (voditelj Miroslav Novak) na Dječjoj smotri međimurskih popevki u Toplicama sveti Martin, folklorna skupina starijih članova (voditelj Matija Grabrović) na smotri koreografiranog folklora u Čakovcu, dječja folklorna skupina (voditeljice Marija Kukolić i Ana Srnec) na smotri dječjeg folklornog stvaralaštva u Maloj Subotici, kazališna družina (voditelj Dejan Buvač) na festivalu kazališnih amatera u Prelogu, sekcija za narodne običaje na smotri narodnih običaja u Kotoribi (skupinu vodi Štefanija Oreški). Kazalištarci su nastupili i na Festivalu kazališnih amatera Hrvatske u Kastvu te na Međunarodnom festivalu kazališnih amatera u Slavonskom Brodu, folkloraši na državnoj smotri koreografiranog folklora u Čakovcu, a dječja folklorna skupina na 37. festivalu umjetničkog stvaralaštva mladih Hrvatske u Splitu.
Iako je nova kazališna družina Sloge osnovana (ponovo) pred nešto više od godinu dana, njeni su članovi lani s Gogoljevom Ženidbom postigli izuzetno značajne rezultate. Na Festivalu kazališnih amatera Međimurja u Prelogu Ženidba je proglašena najboljom predstavom, Dejan Buvač najbolji je redatelj, Ljudevit Bošćak najbolji glumac sporednih muških uloga, a nedelišćanska predstava od stručne je komisije dobila najviša priznanja i za scenografiju i kostimografiju.
Na Festivalu kazališnih amatera Hrvatske u Kastvu Ljudevit Bošćak dobio je prvu nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu, a Marijan Topolnjak nagrađen je za najbolju sporednu mušku ulogu na Međunarodnom festivalu kazališnih amatera u Slavonskom Brodu.
Seljačka sloga je i u 2009. godini bila vrlo dobar organizator više priredbi u Nedelišću. Ističe se izvrsna organizacija 25. smotre Međimurske popevke, kao i organizacija jubilarne manifestacije kojom je obilježeno održavanje 25 smotri Međimurskih popevki. Glavni suorganizator te manifestacije bila je Općina Nedelišće zahvaljujući čijoj financijskoj pomoći je u programu svečanosti nastupio i svjetski poznat Ansambl narodnih plesova i pjesama LADO Zagreb.
Lani je završena realizacija svojevrsnog, za međimursku amatersku kulturu, posebno međimurski izvorni melos, izuzetno značajan projekt. Radi se o obradi i arhiviranju 550 napjeva izvedenih na svim dosadašnjim smotrama. Autor projekta je Franjo Preložnjak, a glavni tehnički realizator Ljudevit Bošćak. Tiskan je i prvi od pet CD-ova, izdan u sklopu projekta “120 najljepših međimurskih popevki”, a ostali će to biti ovisno o financijskim mogućnostima izdavača - Seljačke sloge Nedelišće.
Na godišnjoj sjednici Skupštine KUU-a Seljačka sloga Nedelišće usvojen je bogat program rada za 2010. godinu.
Franjo Preložnjak

Izvor: 2869