Pozornica 27.09.2018. 08:28.

Recital

Njegovanje kajkavskog izričaja u Krapini

U Krapini je nedavno održana tradicionalne manifestacije Tjedan kajkavske kulture. Na ovogodišnji recital kajkavske poezije pristiglo je 209 radova. Glumci zagrebačkih kazališta recitirali su odabrane kajkavske stihove 37 pjesnika, a među njima mogli su se čuti i stihovi čakovečke pjesnikinje Vesne Janković Fčehnuli bomo. U pratećem zborniku Uno kaj me je stvaralo objavljeni su stihovi šezdesetak autora, a spomenuta Čakovčanka zastupljena je s tri pjesme te je ujedno i jedna od trojice autora nagrađenih motivacijskom nagradom. Kao prvi festivalski program održana je priredba najmlađih kajkavaca Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu koji je ove godine doživio svoje 33. izdanje.

Među malim pjevačima nije bilo onih iz Međimurja, dok su na natječaju za dječji recital sudjelovali učenici Osnovne škole Gornji Mihaljevec, Šenkovec i Područne škole Mačkovec. Jakob Trupković i Luka Zadravec predstavljali su OŠ Gornji Mihaljevec (mentorica Lidija Novak Levatić) te su Jakobovi stihovi Megla objavljeni u posebnom prilogu zbornika sudionika recitala kajkavske poezije. Filip Rodinger iz OŠ Petra Zrinskog Šenkovec (mentorica Marijeta Stevanović) ispjevao je stihove Teti Lizi, a iz iste škole sudjelovao je i Filip Sklepić (mentorica Jasminka Mesarić). David Dokleja, učenik Područne škole Mačkovec autor je pjesme Kak si lepo moje Međimurje (mentorica Senka Šaško).

Među 50 najboljih likovnih radova na temu Zagorske starine, legende i bajke i zagorski pejzaži uvršteni su radovi Mie Kolarić, Tiare Korent, Line Vuk, Zoje Šestak i Lane Polanec (mentori Radojka Oreški, Ladislava Šestak Horvat i Jasminka Mesarić) iz Osnovne škole Petra Zrinskog Šenkovec te Aleksandra Kovačića, učenika Područne škole Mačkovec (mentorica Senka Šaško).

Izvor: Željko Slunjski