Pozornica 29.04.2019. 09:38. Zadnja izmjena: 29.04.2019. 09:38.

Subota, 27. travnja

Održana 14. Smotra koreografiranog folklora Med Murom i Dravom

U organizaciji Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije i KUU "Veseli Međimurci" Čakovec,  u subotu, 27. travnja u Centru za kulturu Čakovec održana je 14. Smotra koreografiranog folklora "Med Murom i Dravom". Već tradicionalno, smotra se održava u okviru Dana Međimurske županije pa ju je tim povodom otvorila zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman: "Veseli me brojnost kulturno umjetničkih udruga i društava u našoj županiji jer se kroz njih čuva međimurska popevka te se naša kultura i tradicija prenosi na mlađe naraštaje. Dok ima takvog entuzijazma, dok ljudi odvajaju svoje slobodno vrijeme kako bi promovirali pjesmu, ples i običaje, ne moramo se bojati da će naša baština otići u zaborav."

Voditelj programa 14. smotre bio je Miljenko Zelenbaba koji je istaknuo da je specifičnost ovogodišnje smotre što su se sva društva predstavila s po jednom koreografijom, i to isključivo međimurskim pjesmama i plesovima.

Predstavile su se folklorne sekcije KUU "Veseli Međimurci" Čakovec, KUD-a Kotoriba, KUU "Seljačka sloga" Nedelišće, KUD-a Belica, KUD-a "Seljačka sloga" Donja Dubrava, KUD-a Žiškovec i KUU "Zvon" Mala Subotica. Stručno povjerenstvo činili su Nikola Kotur, zadužen za ocjenu nošnji i folklora, i Tibor Bün koji je ocjenjivao glazbenu stranu nastupa, a njihovom odlukom folklorna sekcija KUD-a Belica  predstavit će našu županiju na državnoj smotri koja će biti održana u Čakovcu u listopadu ove godine. Nagradu su im uručili zamjenica župana Sandra Herman i predsjednik ZHKUU Međimurske županije Dejan Buvač koji je zahvalio svim sudionicima te svima poželio mnogo uspjeha u daljnjem radu i njegovanju ljubavi prema međimurskoj pjesmi i plesu.