Pozornica 20.05.2019. 09:41. Zadnja izmjena: 20.05.2019. 09:43.

Mačkovec

Održana 25. županijska smotra tamburaških sastava

Kulturno-umjetničko društvo Mačkovec i ove je godine organizator i domaćin 25. jubilarne županijske smotre tamburaških sastava, KUD-ova, HKUD-ova, KUU-a i tamburaških orkestara Međimurske županije. U društvenom domu u Mačkovcu u nedjelju, 19. svibnja okupili su se brojni mještani i uzvanici, a na samom početku prisutne je pozdravio predsjednik KUD-a Mačkovec Ivan Ujlaki. „Zadovoljstvo mi je što ćemo danas čuti istinske štovatelje tamburaške glazbe, a posebno me veseli što se rado uključuju i mladi članovi, što znači da je ljubav prema tamburici svake godine sve jača,“ poručio je te objasnio da se na jubilarnoj 25. smotri predstavljaju izvođači okupljeni u tri orkestra i devet sastava.

Smotra je, uz revijalni, imala i natjecateljski karakter te će najbolji po kategorijama biti odabrani da predstavljaju Međimurje na Državnoj smotri tamburaša u Dugom Selu. Ove je godine prijavljeno ukupno 12 sudionika od kojih su za nastup na Državnoj smotri konkurirali Tamburaški orkestar „Stjepan Bujan-Stipić“ – Čakovec te Tamburaški sastavi KUD-a Belica i KUD-a Šandorovec. Njihove je nastupe pozorno pratio selektor Igor Kudeljnjak, koji će za nekoliko dana donijeti odluku o predstavnicima Međimurja na državnoj razini natjecanja.

Svečanosti su nazočili zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, zamjenik čakovečkog gradonačelnika Zoran Vidović, predsjednik Skupštine Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije Miljenko Zelenbaba, predsjednik Mjesnog odbora Mačkovec Dragutin Balog te domaći župnik vlč. Josip Blažon. Mnogo je sastava i orkestara koji su se kontinuirano pojavljivali na pozornici Društvenog doma u Mačkovcu, no samo je jedan sastav na 25. jubilarnoj smotri nastupio po 25. put. To je Tamburaški sastav KUD-a Belica, u čije je ime Božidar Premuš od organizatora primio priznaje.

Smotru je otvorila zamjenica župana Sandra Herman. „Čestitam gospodinu Vladimiru Jamboru koji je idejni začetnik ove smotre, ali i čitavom organizacijskom timu koji je svih ovih godina odrađivao odličan posao. Zahvaljujući njima Mačkovec je sinonim za tamburaše u Međimurju. Tu je i naša Zajednica kulturno-umjetničkih udruga kao jedna od najboljih u Republici Hrvatskoj – ne samo da je najbrojnija, već njeni članovi postižu zavidne rezultate. Županijske smotre koje se odvijaju diljem Međimurja iznjedrile su prave umjetnike. Sa smotre u Mačkovcu svih ovih godina naši su predstavnici odlazili na državna natjecanja s kojih su se vraćali s priznanjima, što je samo još jedna potvrda kvalitete.“ - kazala je zamjenica Herman.

Raznolikost tamburaških sastava

Na pozornici društvenog doma šarolikim repertoarom predstavili su se sljedeći izvođači: Tamburaški orkestar KUU-e „Zvon“ župne zajednice Mala Subotica, Županijski tamburaški orkestar „Stjepan Bujan Stipić“ iz Čakovca, Tamburaški sastav KUD-a Belica, Dječji tamburaški orkestar KUU-e „Zvon“ župne zajednice Mala Subotica, KUD „Šandorovec“, Tamburaški sastav Kulturno umjetničke udruge Zasadbreg, Hrvatsko kulturno društvo „Pomurje“ Lendava, Tamburaški sastav „Dražen Kovač – Draš“  Udruge žena Sivica, Tamburaški sastav KUD-a „Mačkovec“, Ženski tamburaški sastav „Zvončice“ te Tamburaški sastav KUD-a „Žiškovec“, dok je kao gost smotre nastupio KUD „Sveti Jeronim“ iz Štrigove.