Pozornica 22.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

PINKLECI: S čakovečkih dasaka na svjetske

Čakovečka Kazališna družina Pinklec spada u najbolja svjetska profesionalna dječja kazališta. Ukazuju na to aktualna dostignuća Pinkleca, među kojima i nominacije za nastupe na pozornicama svih meridijana. Nakon što su na 24. susretu lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske SLUK u Osijeku primili nagradu za najbolju animaciju, njihova predstava A tko si ti? izabrana je i za repertoar Svjetskog lutkarskog karnevala (World Puppet Carnival) koji će u Baliju biti održan početkom rujna.
- Pinklec je jedno od 40 izabranih kazališta koja će nastupati na sedmodnevnom Lutkarskom karnevalu. Konkurencija je bila izvanredna - više od 500 kazališta iz cijelog svijeta, no, bojim se da u Indoneziju nećemo moći otputovati jer za to nemamo novaca - rekao je na konferenciji za novinare voditelj Pinkleca Romano Bogdan, dok je njegov kolega Davor Dokleja optimističniji i vjeruje da će se pronaći način.
No, njihov put u SAD koncem listopada neupitan je. Amerikanci će u mjesec dana ugostiti kazališta iz država članica Europske unije.
- U tjedan dana boravka u Washingtonu svakodnevno ćemo igrati predstave za djecu - ističe R. Bogdan i nizu najava dodaje onu o održavanju Lutkovnog pristana u Mariboru, o Međunarodnom festivalu u turskom Istanbulu, čakovečkom ASSITEJ-u i Reviji lutkarskih kazališta u Rijeci. Iza Pinkleca ove je godine niz odigranih predstava po Međimurju te na festivalima, među kojima je najposebniji Međunarodni festival djeteta u Šibeniku.
Kućni duhovi
Tijekom travnja Pinkleci su u Čakovcu i Zagrebu imali 66. kazališnu premijeru i 16. zaredom profesionalnu produkciju od profesionalizacije 2006. godine. Radi se o lutkarskoj predstavi Kućni duhovi ili nevidljivi recept za sreću namijenjenoj djeci vrtićke i školske dobi. Režiju i dramatizaciju potpisuje Tamara Kučinović koja je režiju diplomirala na Akademiji za lutkarstvo u St. Peterburgu.
O Kazalištu Zabadaf govorio je Davor Dokleja, istaknuvši kako se tijekom svibnja i lipnja besplatno odigrati niz predstava za djecu romske manjine.
- Projekt je vrijedan 183 tisuće kuna, od čega će Mreža fondacija Otvoreno društvo namiriti 97 tisuća kuna - ističe Dokleja.
Učilište družine
Kazališna družina Pinklec ima svoje učilište u kojem već dulje vrijeme djeluje Dramski studio Dada, okupljajući srednjoškolce i studente. Nedavno su održali i dramsku radionicu za osnovce koja se pokazala kao pun pogodak. Stoga će organizirati još nekoliko dramskih grupa za učenike osnovnih škola, no, misle i na seniore.
- U našu će dramsku radionicu moći doći i osobe starije od 30, 40 godina jer se pokazalo da su i oni željni naučiti nešto o životu na daskama u prvom planu - najavljuje Davor Dokleja.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3030