Pozornica 09.02.2020. 08:27. Zadnja izmjena: 09.02.2020. 08:28.

Zimska produkcija

Plesni studio Vivona iz Čakovca: U znaku jubileja – 35 godina plesa

Plesni studio „Vivona” iz Čakovca održao je u subotu, 1, veljače, svoju zimsku produkciju kojom je predstavio svoje najnovije koreografije, nastale u nekoliko posljednjih mjeseci. No, bila je to ujedno i proslava jubileja Studija, 35. obljetnica njegovog djelovanja. Osnivačica i umjetnička voditeljica „Vivone” Karmen Kovačević Jambor prisjetila se da je početak djelovanja bio gotovo stvar slučajnosti:

- „Klub mladih” koji je tada djelovao pri Centru za kulturu, u prostoru današnje Male scene Vinko Lisjak dobio je poziv na gostovanje od istovrsnog Kluba u Rijeci. Trebalo se organizirati da se tamo predstavimo čime je već tko znao, glumom, recitacijom ili plesom. Ja sam tako pitala svojih četiri ili pet prijateljica žele li sa mnom pripremiti plesnu točku, a i upozorila ih da ćemo ju morati uvježbati i zbog toga trenirati u Klubu. Bilo je to kratkog daha, iskreno rečeno bilo nam je stalo da odemo u Rijeku, i jednom smo se tamo pokazale, a jednom u Čakovcu i na tome je ostalo neko vrijeme. No, meni je to dalo bubu u glavu, željela sam da se time nastavi organiziranije. I to je išlo nekako spontano, počela sam po gradu i u Klubu skupljati mlade koji bi željeli sa mnom sudjelovati u takvom obliku rada. Klub mladih je, nažalost, prestao radom, ali je dvije godine nakon tog prvog nastupa počeo djelovati naš Studio.

U tih 35 godina kroz „Vivonu” su prošle generacije plesačica, nekada je bilo i puno plesača, prisjeća se osnivačica, koje su svojim koreografijama nastupale i izvan granica Hrvatske, izvrsno predstavljajući svoj grad i zemlju. „Vivona” je sudjelovala na dva svjetska prvenstva, u Milanu i u Rimu, i tamo osvojila zlatne medalje, a i na dva prvenstva Europe, a u posljednjih godina i na još nekim međunarodnim natjecanjima, također sa znatnim uspjehom. No, nisu natjecanja ono zbog čega se plesači okupljaju u „Vivoni”, kaže Karmen Kovačević Jambor.

- Želimo mlade okupiti u zdravom načinu života, odgajamo ih u organiziranom obliku druženja, a i emocionalno vežemo - ovdje se međusobno izmjenjuju iskustva, dijelimo radosti, tuge i srdžbe, sve što nosi zajednički život, kao u obitelji, a uživamo u tome što radimo.

Plodove užitka u radu posljednjih mjeseci ovom Zimskom produkcijom prikazalo je svih 130 trenutno aktivnih plesačica „Vivone” svih njenih dobnih skupina, od 4 do 18 godina. Njihove koreografije pripremile su uz Karmen Kovačević Jambor i Ivana i Nela Pečarko, Tanja Drljača Dumančić, Edita Gorski, Simona Tošić i Tajana Vidović. Publiku koja je dvoranu Centra za kulturu ispunila gotovo do posljednjeg mjesta osim plesa razveselila je i tombola, vlasnicima dobitnih brojeva ulaznica pripali su pokloni sponzora proslave jubileja „Vivone”.