Pozornica 17.03.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Počelo s radom dramsko učilište za djecu

Nedavno je 30-ak osnovnoškolaca započelo stjecati znanja o osnovnim pojmovima kazališne umjetnosti i osnovama glume u Dramskom učilištu za djecu i mlade Kazališne družine Pinklec, pod vodstvom Nevenke Mlinarić, prof., i Slavice Pospiš, dipl. učiteljice razredne nastave.
Svladavanje pravilnog izražavanja, koordinacije pokreta na sceni te specifičnosti scenskog izraza vještine su koje će im koristiti tijekom života, bez obzira na to hoće li im profesija biti vezana uz kazalište ili ne.
- Dobivanjem profesionalnog statusa, odlučili smo zaokružiti i učilišni program unutar naše kazališne družine. Dramski studio DADA, u kojem se radi s mladima srednjoškolskog uzrasta, prešao je u Pinklec te nam je još preostalo da učilišnim programom obuhvatimo najmlađe. Potreba za tim je postojala jer su me tijekom godina rada s Pinklecima zvali roditelji zainteresirani za taj oblik rada s djecom. Činjenica je da sve manje djece i mladih ide u kazalište, da vise za kompjutorima i, uglavnom, ništa ne čitaju. Cilj je ponuditi im estetsko obrazovanje preko osnova kazališne umjetnosti kao interdisciplinarne umjetnosti, što ne znači da su ovdje da bi postali glumci. Slično je, na primjer, s baletnom školom. Većina te djece, ili nitko od njih, ne postane profesionalna balerina ili baletan, ali svladaju niz vještina koje im koriste tijekom života.
U ovom slučaju, uz svladavanje vještina, estetsko obrazovanje djeci nudi mogućnost raspoznavanja kiča od umjetnosti. Nadam se da će barem dio njih biti posjetitelji kazališta te odrasti u ljude koji će na osnovi usvojenog znanja dobiti širinu promišljanja o svijetu u kojem žive - rekao nam je voditelj KD-a Pinklec Romano Bogdan.
BIT ĆU
VETERINARKA KOJA ZNA
GLUMITI!
Skupinu djece do 4. razreda osnovne škole vodi Slavica Pospiš , diplomirna učiteljica razredne nastave s više od 20 godina iskustva u profesiji. Odazvala se pozivu iz KD-a Pinklec jer je i sama zaljubljenica u knjigu i scenski izraz u kojem se imala priliku iskušati još u djetinjstvu. Imala je prilike sudjelovati u seminarima i radionicama renomiranih stručnjaka, poput Zvjezdane Ladike, a i u izradi diplomskog rada bavila se temom izazivanja scenske imaginacije kod djece:
- Djeca vole nastupe, vole pozornicu i vole prikazivati naučeno i ta vas energija ponese, a kako me scena i kazalište zaokupljaju, zadovoljstvo mi je prihvatiti ovaj angažman. Važno je da radom u ovom učilištu djeca nauče što je to kazalište, osnove scenskog govora te scenske identifikacije. Dobrobit koju će imati od tog znanja očituje se i u podizanju samopouzdanja. Ovakav način rada odgovara djeci koja su vrlo komunikativna, koja vole druženje s ljudima, vole pokret i imaju pojačanu potrebu za igrom - kaže Slavica Pospiš.
I - zaista! Malena skupina djece bila je vrlo “izražajna” u svakom pogledu. Na razgovor ih nije trebalo nagovarati.
Devetogodišnja Pija Ivanišević (9) iz Čakovca bila je razočarana što ranije nije znala za fotografiranje za novine jer bi se, kaže, “ljepše odjenula”. Naravno, ovdje je jer želi postati glumica, kao i veći dio njezinih prijatelja iz skupine: Tija Budiša (9), Nikolina Valkaj (8) iz Šenkovca, Lucija Horvat (7) iz Nedelišća, Aleksandra Črep (11) iz Čakovca te devetogodišnji Mihael Pristav iz Gornjeg Kraljevca koji je dodao da će im znanje o glumi koristiti i u slučaju ako odaberu neko drugo zvanje u životu:
- Budemo li liječnici, na primjer, moći ćemo djeci odglumiti nešto smiješno, pa se neće bojati injekcije - mudro je dodao Mihael. No, u ovoj skupini djece susrećem i sedmogodišnju Mariju Mučić iz Dekanovca koja je glumila i u vrtiću i u školi. Međutim, sasvim je načistu s time da će, kad odraste, postati - veterinarka.
TINEJDŽERE (TEK) TREBA OSVOJITI
S drugom skupinom Dramskog učilišta radi Nevenka Mlinarić, profesorica hrvatskog jezika iz Tehničke škole u kojoj godinama vodi (i) dramsku skupinu, a poziv iz KD-a Pinklec doživljava kao izazov:
- Uglavnom radimo s djecom mlađih osnovnoškolskih uzrasta jer se tinejdžeri nisu ni prijavili. Njih treba osvojiti i od jeseni ćemo poraditi i na njihovom interesu za ovo dramsko učilište. Ideja o pokretanju učilišta odlična je i ima svoje opravdanje jer stjecanje znanja i vještina u ovom obliku donosi užitak, gradi slobodu izražavanja, maštu, socijalnu osviještenost, fluentnost govora, a ima i terapeutski učinak - kaže Nevenka Mlinarić uz koju su za našeg posjeta u petak u Centru za kulturu u Čakovcu dramsku abecedu svladavale Ena Mekovec (9), Lucija Tot (8), Magdalena Jakopić (12), Lucija Mikulić (9) i Tina Ćatlaić (10) iz Čakovca te Mačkovčanka Laura Koren (10).
Željka Drljić

Izvor: 2916