Pozornica 19.09.2017. 22:18. Zadnja izmjena: 19.09.2017. 22:23.

Feštetićevi dani

PRIBISLAVEC Kaštel kao tema i inspiracija

Povodom Feštetićevih dana, odnosno Dana općine Pribislavec, u dvorištu negdašnjeg kaštela veleposjednika iz povijesti održana je likovna kolonija koju je inicirao član Likovnog udruženja Čakovec, Stjepan Šarić iz Pribislavca.

- Posljednji put likovno druženje u Pribislavcu održano je 2011. godine i bilo je vrijeme da ponovno nešto slično organiziramo, kazao je S. Šarić. Na likovnoj koloniji, kojoj je tema bila Kaštel, uz njega su sudjelovali drugi članovi LUČ-a i ostali zaljubljenici u slikanje i crtanje: Verica Lipović, Božena i Dragutin Hajdarović, Ljubica Dragović, Gabriela Binder, Mila Željeznjak, Dino Branilović, Dubravka Novak, Neda Horvat, Vanja Vidović Smolić, Lidija Jurčec i Toni Fažon. U 9 sati u subotu, 26. kolovoza, oni su zauzeli svoje mjesto u hladovini dvorišta kaštela i uhvatili se kistova, a svatko je od njih dvorac prikazao na poseban, jedinstven i drugačiji način.

– Najradije slikam u tehnici akvarela, pa sam se na to odlučio i danas. Ovo je moj hobi već 20-ak godina i toliko slika imam da više ne znam kamo bi s njima, kazao je Šarić dok je načelnica Višnja Ivačić posjetivši likovno druženje, dodala kako njegova djela krase i prostorije Općine.

– Još kao djeca smo crtali ovaj dvorac i već sam se tada zaljubio u boje i kistove. Iako sam elektrotehničar po struci slobodno vrijeme provodim uz slikanje i to više zimi nego ljeti. Najviše slikam pejzaže, ali nađu se među mojim radovima i portreti koje radim prema fotografiji, objasnio je Šarić bacivši pogled prema dvorcu i potegnuvši kist po tko zna koji puta. Članice LUČ-a su i Vanja Vidović Smolić iz Zasadbrega i Ljubica Dragović iz Savske Vesi koje su se također priključile likovnoj koloniji u Pribislavcu.

– U LUČ-u sam od 2003. godine. Trudim se sudjelovati na ovakvim druženjima, a imala sam 2010. godine i vlastitu izložbu. Volim slikati u tehnici ulje na platnu, a posebno su mi dragi noćni i zimski prizori. Slikanje je moja ljubav i smirenje za tijelo i dušu, kazala je V. Vidović Smolić dok je Ljubica Dragović, članica Likovnog udruženja pet godina, objasnila kako je slikanje opušta te preporučila svima da se njime bave. Zajedno s ostalim amaterskim umjetnicima one su uživale u spokoju prirode u okruženju dvorca do kasnih poslijepodnevnih sati. U umjetničkim djelima amaterskih slikara svi mještani mogli su uživati u nedjelju, povodom proslave proštenja sv. Bartola, kada su svi radovi nastali na likovnoj koloniji bili izloženi kod zgrade Općine.