Pozornica 27.12.2017. 22:17. Zadnja izmjena: 27.12.2017. 22:21.

Veliki jubilej

Seljačka Sloga Prelog već 90 godina promiče baštinu svojega kraja

Od svojeg osnutka davne 1927. godine, Kulturna udruga Seljačka sloga Prelog njeguje tradiciju i običaje svojega kraja i nema u Prelogu obitelji koja nije na neki način povezana s ovim folklornim društvom. Za veliki jubilej, punih 90 godina postojanja i uspješnoga rada, priredili su Slogaši i veliko slavlje – na pozornicu Doma kulture jedva su, u subotu, 2. prosinca, stali članovi svih sekcija, nekadašnji folkloraši, gosti iz prijateljskog društva Gorjanac iz Gorjana, te Slogini velikani kojima su za djelovanje i doprinos radu udruge uručena posebna priznanja.

Program, na kojem je 60-tak aktivnih članova društva radilo od početka godine, otvorili su najmlađi Slogaši kojima ljubav prema tradiciji usađuju voditeljice Helena Fajić i Suzana Lacković. Uslijedili su nastupi svih sekcija – folklorne koju uvježbavaju Miroslav Vargek i Suzana Lacković, tamburaške koje vodi Damir Mužanić, ujedno i predsjednik udruge, te dramske sekcije koju vodi Suzana Lacković.

S velikim oduševljenjem pratio se nastup članova Udruge umirovljenika Prelog, njihovog pjevačkog zbora i tamburaša, poznatijih pod imenom Miris čempresa. I oni su, kao nekadašnji članovi, dali svoj obol radu Sloge, s kojom su proputovali gotovo cijelu Hrvatsku, te ih uz udrugu vežu samo lijepa sjećanja i uspomene. Među brojnim čestitarima našao se i gradonačelnik Preloga, Ljubomir Kolarek, dr. vet. med., te se Seljačkoj slozi zahvalio što je svojim nastupima uvijek pokazivala toplinu i ljubav za Prelog i preloške običaje.

Brojnim su folklorašima uručene zahvalnice za dugogodišnji rad u Seljačkoj slozi, kao i priznanja Hrvatskoga sabora kulture, a posebnim su članovima društva proglašeni Cecilija Gradečak, Ignac Kolarek, Ivan Kos i Ana Žbulj.

Večer prije svečanosti, u Muzeju croata insulanus otvorena je i izložba pod nazivom Devet desetljeća Sloge, autorice Mirjane Hržić, a od svih želja koje su udruzi upućene povodom velikog slavlja, jednoj se u Seljačkoj slozi najviše nadaju – da im pozornica uvijek bude pretijesna.