Pozornica 14.01.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

Šezdeseta obljetnica Ženidbe

U Zagrebu je 11. rujna 1949. godine održan 1. festival Saveza kulturno-prosvjetnih društava Hrvatske na kojem je, među više desetaka udruga, sudjelovala i dramska družina Seljačke sloge Nedelišće i postigla izuzetan uspjeh. U Malom kazalištu Hrvatskog narodnog kazališta, pred punom je dvoranom izvela komediju Ženidba, poznatog ruskog književnika Nikolaja Vasiljeviča Gogolja i osvojila – prvo mjesto i prvu nagradu (15.000 tadašnjih dinara). Redatelj predstave bio je Martin Viljevac, a glumili su Terezija Jagec, Rozina Posavec, Jelena Marčec, Mijo Crnčec, Antun Bacinger, Dragutin Jaklin, Drago Špiranec, Dragutin Verteš, Josip Loparić, Katica Kocijan i Leonard Žnidarić.
U želji da na dostojan način obilježi taj značajan događaj, skupina nedelišćanskih ljubitelja kazališnog amaterizma prije godinu dana (u sklopu KUU-a Seljačka sloga) odlučila je ponovo formirati dramsku družinu te tijekom 2009. godine izvesti Ženidbu, ovaj put u režiji Dejana Buvača kojem je i pripala glavna uloga. Uz njega, uloge su dobili Jasna Hajdinjak, Štefanija Oreški, Marijan Topolnjak, Nada Posavec, Ljudevit Bošćak, Dubravko Žnidarić, Miljenko Topolnjak, Danica Fileš, Ladislav Lesar i Dragutin Srnec. Zajedno sa scenografima, kostimografima, inspicijenticom te članovima tehničke ekipe želja je i realizirana.
Čak štoviše, Ženidba je tijekom godine izvedena osam puta, i to u Nedelišću dva puta i po jednom u Žiškovcu, Pušćinama, Prelogu, Čakovcu, Kastvu i Slavonskom Brodu.
Posebno valja istaknuti da je publika na svim predstavama glumce primila s oduševljenjem, a od strane stručnih žirija nedelišćanski kazališni amateri primili su brojna priznanja, kako na 11. festivalu kazališnih amatera Međimurja u Prelogu, tako i na 49. festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Kastvu te na 2. festivalu dramskih družina u Slavonskom Brodu (o čemu smo pisali u nekoliko brojeva našeg tjednika).
Na jednoj od predstava u Nedelišću bili su i Josip Loparić i Drago Špiranec koji su u Ženidbi glumili prije 60 godina. I oni su bili oduševljeni izvedbama svojih sadašnjih kolega, a ovi su im u znak priznanja poklonili bukete cvijeća.

Franjo Preložnjak

Izvor: 2855