Pozornica 27.05.2017. 23:46. Zadnja izmjena: 27.05.2017. 23:46.

Majski muzički festival

Sopranistica Evelin Novak: Najveću tremu imam kod kuće

Početkom svibnja hrabro je, nakon svega mjesec i pol dana priprema, premijerno uskočila u ulogu Susanne u operi Figarov pir, već koji dan kasnije nastupila je u čakovečkom Centru za kulturu, u svojem Međimurju. Uz Čakovčanke, sestre, pijanisticu Nadiju Vargu Modrić i violončelisticu Zitu Vargu te Hrvatski gudački kvartet u kojem Zita svira, naša proslavljena sopranistica Evelin Novak iz Gornjeg Mihaljevca uveličala je otvorenje 44. majskog muzičkog memorijala. Festival je to koji gotovo pola stoljeća slavi istaknutog hrvatskog skladatelja, rodom Čakovčanina, Josipa Štolcera Slavenskog.

Dijele naš Slavenski i naša Evelin tu posvećenost međimurskome melosu - na njegovim je temeljima on gradio svoje skladbe, ona ga vjerno promovira na svojim koncertima i gostovanjima diljem svijeta. - I u Kini sam, na večeri kod njihovog predsjednika, pjevala svoju "Vehni, vehni, fijolicu". Ta sentimentalnost i boja uvijek u svima probude neku posebnu emociju, kaže sopranistica.

Stalna je članica berlinske državne opere, nastupala je na najpoznatijim svjetskim pozornicama, u velikim ulogama i s velikim glazbenim imenima. No, najveću tremu i dalje ima kod kuće. - Iskreno kažem, na mojoj najvećoj premijeri do sad, u Berlinu, nije bilo nervoze, a uoči nastupa u Čakovcu imam veliku tremu. Teško mi je to objasniti, ali kad sam krenula u operne vode nitko me nije podržavao niti shvaćao. U školi, kod nas na selu, svi su mi se čudili. Tatu bi njegovi prijatelji, kad su me čuli kako vježbam, znali pitati treba li to biti tako "valovito", kaže Evelin.

Danas se tome može nasmijati, no određena je zadrška ipak ostala, pa na nastupima za međimursku publiku uvijek, kaže, bira poznatije melodije i arije, kako bi joj približila klasično pjevanje. I u tome je uspjela. - Razbila sam predrasude o operi u svojem selu! Toliko sam ponosna na moj gornji kraj, tati je uoči koncerta stalno zvonio mobitel, stalno se tražila karta više, sretno kaže Evelin.

S pijanisticom Nadiom Vargom Modrić veže je dugačko glazbeno prijateljstvo, još od srednjoškolskih dana. - Ona je zaista vrhunska pjevačica, s njom se rijetko tko na našim prostorima može mjeriti. Jako je jednostavna, a profesionalna, i s njom mi je kao da sviram sa sestrom. Sve ide prirodnim tokom i ne moram puno filozofirati, kaže Nadia.

Njihovu je zajedničkom koncertu prethodila izložba Skladatelj i njegova djela kao poticaj likovnom stvaralaštvu, čakovečkoga odsjeka Učiteljskog fakulteta, a uslijedio je koncert studenata Muzičke akademije Zagreb za studente međimurskih veleučilišta. 44. majski muzički memorijal zaokružio je koncert laureata, na kojem se izvodila glazba ovogodišnjeg dobitnika nagrade Grada Čakovca "Josip Štolcer Slavenski", skladatelja Frana Đurovića.