Pozornica 21.11.2017. 22:04. Zadnja izmjena: 21.11.2017. 22:06.

Folklor

Što sve znaju najmlađi čuvari baštine pokazali su na smotri u Maloj Subotici

Radost dječje pjesme i igara odzvanjala odzvanjala je tijekom vikenda, 11. i 12. studenog, sportskom dvoranom Osnovne škole u Maloj Subotici. Dva su dana bila rezervirana za 17. županijsku Smotru dječjeg folklornog stvaralaštva, koju već 15 godina organizira Kulturno-umjetnička udruga 'Zvon' iz Male Subotice.

Baštinu svojega kraja predstavilo je 15 dječjih folklornih skupina iz Međimurja, a pridružili su im se i mali gosti iz Slovenije, Slavonije te Svete Nedelje. Da su djeca, koja odrastaju okružena suvremenim tehnologijama i uređajima, ipak zainteresirana i za tradiciju, dovoljno govori podatak da se na smotri okupilo oko 640 sudionika. Nastupili su u dvije kategorije – mlađi do 10 godina, i nešto stariji od 10 do 15 godina, a važan je bio i scenski nastup, izgled nošnje te sviranje.

U subotu su nastupili KUD-ovi iz Strahoninca, Kotoribe, Mačkovca, Štrigove, Donje Dubrave, Preloga i Svetog Martina na Muri, a u nedjelju su se predstavili folkloraši iz Male Subotice, Šandorovca, Vratišinca, Orehovice, Zasadbrega, Žiškovca, Novog Sela Roka i Donjeg Vidovca.

Sve je izvedbe pomno pratio koreograf i osnivač brojnih folklornih skupina Goran Knežević, koji će iznijeti svoje mišljenje o svakom pojedinačnom nastupu, te o cijelom dojmu smotre.