Pozornica 12.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

ŠTRIGOVSKI LOVCI PROSLAVILI HUBERTA

Zaštitnik lovaca, sveti Hubert slavio se 3. studenoga i u Štrigovi. Članovi tamošnjeg Lovačkog društva Fazan tim su povodom pohodili misu koju je služio štrigovski župnik, mons. Leonard Logožar. Da će sve proći u dobrom raspoloženju moglo se naslutiti danima ranije, kada je župnik za svete mise najavio kako je “dočekao služiti misu i za lovce”.
Predvođeni predsjednikom Društva Stanislavom Hericom, lovci su ponijeli i sliku svetog Huberta na blagoslov te je potom postavili na zidu lovačke prostorije koju koriste u zgradi vatrogasnog doma Štrigova. Mons. Logožar počastio je lovce u župnom dvoru, a potom im se pridružio na slavlju koje su priredili u svojim prostorima. Koliko je bilo ugodno, toliko je bilo i nostalgično.
Pregled starih fotografija vratio ih je u prošla vremena i podsjetio na ljude koji su se lovstvu posvetili davno prije. Razgledavali su se pehari - svojevrsni podsjetnici na uspjehe streljačkih ekipa Lovačkog društva Fazan, a na zidu proučavale zidne novine. Osim mons. Leonarda Logožara, lovcima su se pridružile kolege iz Lovačkog društva Šljuka Gornji Mihaljevec koje vodi predsjednik Josip Oletić.
Sveti Hubert, kojeg lovci posebno štuju, rodio se kao plemić, ali se nakon smrti supruge i rođenja sina povukao iz plemićkog života i predao lovstvu. Legenda govori da je na Veliki petak, loveći u Ardenima, ugledao jelena s raspelom između rogova i začuo poziv na obraćenje.
Obratio se biskupu Lambertu u Maastrichtu koji ga je duhovno savjetovao. Tako je Hubert plemićka prava prenio na mlađeg brata Oda, dao mu sina na skrb, materijalna dobra podijelio siromasima i postao svećenik. (al)
Snimio D. Lesar

Izvor: 2846