Pozornica 18.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Teutina izvedba izmamila suze

Ne samo ženski, već i muški dio publike dlanovima je diskretno sklanjao kapljice koje su spontano kristalile oči i rosile lice, u vrijeme trajanja plesne predstave Sretni kraljević čakovečkog Studija suvremenog plesa Teuta. Premijerna izvedba u Centru za kulturu u nedjeljno je poslijepodne pred pozornicu dovela sve one koji vole i poštuju suvremeni ples, a mjesta je u dvorani bilo premalo.
Emocije koje prožimaju djelo Oscara Wildea koreografkinja Teute Nikolina Mekovec vjerno je, snagom, srcem i dušom umjetnika, prenijela na pozornicu na kojoj se izmjenilo sedamdeset i četvero - od onih najmlađih do već iskusnih - plesačica i plesača. Bajku o bogatstvu i siromaštvu, ljubavi i mudrosti, otplesali su Dorotea Koščak u ulozi Lastavića, Filip Vajda kako Sretni kraljević i Student, Dea Zlatarek i Tonka Pasarić u ulogama Majke i djeteta, Marta Fažon u ulozi Djevojčice sa šibicama, Sara Magdalenić i Manuela Hajdinjak kao laste.
U svojim su interpretacijama, svatko u svoje vrijeme iz bajke, dominirali plesači od 4 do 6 godina starosti kao djeca dvorca Bezbrigovca, Anđeli iz Teutine skupine od 6 do 8 godina, Zima s plesačima od 8 do 10 i Siročići iz skupine plesača starih 9 do 12 godina. Dvorac Bezbrigovac besprijekorno su uprizorili plesači od 12 do 15 godina starosti.
Glas sretnom kraljeviću dao je Igor Baksa, pogađajući tonalitetom ravno u srca, baš kao i predstava u cijelosti. Pridonijela je tome i sjajna kostimografija koju potpisuje Anda Damjan, a izrada povjerena Božidaru Kosu - ne bi je se posramili ni profesionalni kazalištarci. Sretni kraljević u svojih je 40 minuta izvedbe osvojio sve koji su se našli na istom mjestu.
Nije to slučajno ako znamo da je koreografkinja Nikolina Mekovec višestruka dobitnica nagrada za suvremeni ples na svjetskoj razini. Stoga je Teuta, ovom i dosadašnjim plesnim predstavama i koreografijama, čakovečkoj plesnoj sceni - kao umjetničkom izrazu, osigurala mjesto koje i zaslužuje u društvenom i kulturnom životu Čakovca.
Sretnog kraljevića koreografkinja je posvetila svojoj prerano preminuloj sestri Sunčici Pomor.
Aleksandra Ličanin,
snimio Marko Lončarić

Izvor: 2864