Pozornica 21.05.2018. 10:59. Zadnja izmjena: 21.05.2018. 15:09.

Županijska smotra

TS Belica i TO „Zvon“ Mala Subotica brane boje Međimurja na državnoj smotri tamburaških orkestara

U organizaciji Kulturno umjetničkog društva Mačkovec, ove je nedjelje održana 24. Županijska smotra tamburaških sastava, KUD-ova, HKUD-ova, KUU-a i tamburaških orkestara Međimurja.

Predsjednik Organizacijskog odbora smotre Ivan Ujlaki pozdravivši sve nazočne spomenuo je kako je za ovogodišnju Županijsku smotru odabrano deset udruga koje su se predstavile sa tradicionalnim međimurskim pjesmama. To su Tamburaški orkestar KUU „Zvon“ iz Male Subotice, Županijski tamburaški orkestar „Stjepan Bujan Stipić“, Tamburaški sastav KUD-a Belica, mlađi sastav KUD-a Šandorovec, Tamburaški sastav KUU „Zasadbreg“, Ženski tamburaški sastav „Zvončice“ iz Male Subotice, stariji tamburaški sastav KUD-a Šandorovec, Tamburaški sastav Udruge žena Sivica, Tamburaški sastav KUD-a Mačkovec i Tamburaški sastav KUD-a Žiškovec.

Organizacijski odbor koji je predložio izvođače i pripremio Smotru je u sastavu Ivan Ujlaki, Mirjana Hrženjak, Dejan Buvač, Vladimir Jambor, Zoran Ratajec, Dragutin Balog, Branko Nemec, Goran Pfeifer, Valentino Škvorc, Ivan Grahovec, Mirjana Rosić, Saša Kovačić i Ivana Topličanec.

Državni selektor Ivan Potočnik odabrao je za državnu smotru Tamburaški orkestar „Zvon“ Mala Subotica i Tamburaški sastav KUD-a „Belica“ koja će se početkom listopada održati u Dugom Selu.

Gosti ovogodišnje smotre bili su članice i članovi KUD-a Sveti Jeronim iz Štrigove koji su izvodili pjesme i plesove gornjeg Međimurja.

Smotri su nazočili predsjednik VMO Mačkovec Dragutin Balog, predsjednik i tajnik Zajednice HKUU Međimurske županije Dejan Buvač i Miljenko Zelenbaba, župnik vlč Josip Blažon, zamjenik gradonačelnika Čakovca Zoran Vidović i župan Matija Posavec koji je Smotru i otvorio.

U sklopu Smotre upriličena je i prigodna prodaja knjige „Minoli cajti“ rođenog Mačkovčanina Ivana Grahovca koji je kroz svoje pjesme na jednostavan i prostodušan način, svakome razumljivim jezikom, uspio prenijeti svakodnevicu međimurskog čovjeka nekada i sada.