Pozornica 19.01.2017. 09:26. Zadnja izmjena: 19.01.2017. 10:01.

Koncert u CZK

Umjetnička škola Miroslav Magdalenić Čakovec proslavila tri jubileja

U utorak, 20. prosinca Umjetnička škola Miroslav Magdalenić u Čakovcu obilježila je tri značajna jubileja, svoju 20. obljetnicu, 70. obljetnicu osnutka Glazbene škole, čija joj je tradicija temelj, i 110. obljetnicu rođenja Miroslava Magdalenića, skladatelja, orguljaša, glazbenog pedagoga i teoretičara glazbe rođenog u Čakovcu. Umjetnička škola njegovo ime nosi kao spomen na njega kao osnivača i prvog ravnatelja Glazbene škole.

Program proslave je počeo stručnim skupom održanim u Umjetničkoj školi na kojem su izlaganja na temu triju obljetnica održale Zrinka Novak, povjesničarka umjetnosti iz Varaždina, i Nataša Maričić, muzikologinja u Glazbenoj školi Varaždin. Središnja svečanost bila je koncert u Centru za kulturu na kojem su se predstavili učenici škole, sadašnji i neki bivši, sada učenici Glazbene škole u Varaždinu ili studenti Muzičke akademije u Zagrebu, a i neki koji su danas pedagozi u Školi. U uvodu koncerta je ravnateljica Umjetničke škole Senka Bašek - Šamec, pozdravljajući prisutne, goste i uzvanike, istaknula da Škola ima razloga da se s ponosom sjeti onih koji su bili njezin dio i pomogli da stekne sadašnju reputaciju.

Škola danas ima nešto više od tri stotine učenika, koje vodi trideset pedagoga, rekla je, na prijemne ispite pristupio joj je rekordan broj od stotinjak učenika. Ove godine osvojila je čak 49 državnih i međunarodnih nagrada i ima dva državna prvaka, oskarovca znanja. Zahvalila je svim bivšim i sadašnjim kolegama na predanom radu, a učenicima na marljivosti i roditeljima na strpljenu, te svima na podršci, u prvom redu osnivaču Škole, Gradu Čakovcu. U ime Grada jubileje je čestitao i uspješan nastavak rada zaželio gradonačelnik Stjepan Kovač.

Prvi dio koncerta u bio je posvećen samom Miroslavu Magdaleniću, izvedeno je nekoliko njegovih skladbi ili obrada tradicionalnih pučkih popijevki, dok su u drugom dijelu izvođene skladbe Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Ravnateljica škole Senka Bašek-Šamec: ove je godine škola osvojila 49 državnih i međunarodnih nagrada

Publici su se predstavili zbor Škole, u uvodnoj točki koncerta skupa s ansamblom gitara, puhački kvartet u sastavu Edita Strnad, Juraj Cesar, Karlo Švenda (svi truba) i Karlo Horvat (trombon), a Karlo Horvat i kao solist, trio soprana, danas učenica Glazbene škole u Varaždinu, koji su činile Rebecca Posavec, Martina Roža i Samanta Grahovec, a Samanta i kao solistica, pijanist David Vuković, student Muzičke akademije u Zagrebu u klasi Đorđa Stanettija, klaviristice Sara Markov, Dora Gašparić, Izidora Mustak i Katrina Horvat, saksofonistica Leonarda Krsnik, Niko Božek na tubi, violinistica Adela Žganec, balerina Dora Kos, te Puhački orkestar Škole, koji su na udaraljkama pratili Mario Čavlek i Filip Soldat, učenici Glazbene škole u Varaždinu.

Neki od pedagoga Škole sami su predstavili umijeće koje predaju svojim učenicima, trombonist Jurica Tušek, mag.mus.. i kvartet u sastavu Vedrana Fabac, mag. mus., flauta, Mario Jagec, mag.art., saksofon, Antun Horvat, prof., klarinet, i Saša Bastalec, mag.mus., harmonika.

Neizravno su se predstavili i oni koji mlade glazbenike vode (ili su ih vodili) i pripremili ih za nastup: Aleksandar Rebernik, prof., koji je i ravnao pjevačkim zborom, a Igor Hrustek, prof., puhačkim orkestrom, zatim Marko Žerjav, prof., Vjeran Vidović, prof., Blanka Tkalčić, mag. art., Daniel Mario Novak, prof., Mirjana Džanko, prof., Dorotea Božić Palašek, mag. mus., Natalya Nikitina, prof., te Justina Obadić, mag.mus., i Davor Žličar, prof., koji su uz Danijela Ota, prof., u nekim točkama davali i klavirsku pratnju.