Pozornica 09.02.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

VELINA NOVAK - urednica "Radio parlamenta" na Radiju 1

Takvo je vrijeme. Kad se građani nađu pred zidom i ne mogu sami pronaći odgovore te riješiti neke probleme, obrate se medijima. Kao posrednici između građana i institucija upravo su mediji i njihovi protagonisti najčešće u ulozi koja propituje mjeru s kojom se “viša instanca” stavlja u funkciju javnosti. Na tu temu razgovarali smo s urednicom radijske emisije Radio Parlament Velinom Novak koja radi kao voditeljica u programu čakovečkog Radija 1.
Svake srijede od 12.30 sati slušatelji je zapljuskuju pitanjima koja su za njih kao individue od bitne važnosti, a nisu u prilici doći do mjerodavnih i njihovih odgovora. Od srijede do srijede Velina Novak dolazi do odgovora i interpretira ih slušateljstvu.
Koliko dugo radite Radio Parlament?
- Parlament radim od 1998. godine, kada sam ga preuzela od Vas (osmijeh).
Jeste li mijenjali koncepciju u godinama iza nas?
- Da, koncept emisije mijenjao se više puta. U svojim počecima Parlament je bio ovakav kakav je danas i zvao se Parlament Show. Obuhvaćao je pitanja slušatelja i odgovore mjerodavnih, a trajao je pola sata. U međuvremenu je emisija trajala i sat vremena, s tim da smo u prvih pola sata ugošćivali sugovornike iz različitih sfera i razgovarali o aktualnim temama. Danas radimo prvi, polusatni, koncept.
Je li bilo situacija u kojima niste uspjeli doći do odgovora?
- Svakako, da. U nekim situacijama sugovornici odugovlače s odgovorima ili se jednostavno ogluše na pitanje ne shvaćajući da samim time priznaju problem ili potvrđuju kritiku izrečenu na njihovu adresu. To im ne ide u prilog. Moram dodati da je bilo i slučajeva u kojima su određeni subjekti prekinuli suradnju s nama, mislim na onu propagandnu, zbog Parlamenta. Međutim, ni u jednom trenutku nisam sebi dopustila da prozvanima ne dam priliku da se očituju.
Bez zadnjih
namjera
Je li Vam netko namjerno uskratio odgovor?
- Bilo je i toga, osobito kad je u pitanju netko od ministarstava ili tvrtki. Očitovanja su, u pravilu, da “nemaju dovoljno podataka kako bi dali odgovor”. To mi je posebno zanimljiva formulacija. S druge strane, ima onih koji se jednostavno ogluše i ne reagiraju.
Građani su počesto u strahu, pa žele ostati anonimni. Događa li se to i u slučaju Parlament Showa?
- Emisija je postavljena tako da se slušatelji koji postavljaju pitanje ne moraju predstaviti ako to ne žele. S druge strane, oni koji daju odgovore, nikad ne žele ostati anonimni. Naprotiv.
Jesu li se događale teme koje su Vas osobito iscrpile, pri čemu mislim na to da ste teško dolazili do odgovora?
- Najteža pitanja, na koja odgovore skoro nikad nisam dobila, bila su vezana uz Ministarstvo branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti. Pitanje u svezi ŠKZ-a GK-a Međimurje je pitanje koje mi se emisijom provlači već dugi niz godina, a bez konkretnih rezultata. Moram reći da me ta tema, zbog vlastite nemoći i osjećaja da više ne znam kako doskočiti odgovorima, ponekad i ljuti. Nije to zbog toga što me slušatelji zovu, već zato što ne postoji osoba u našoj državi koja može konkretno reći što će se događati. Mislim da će i taj slučaj otići u zaborav, a mnogi naši sugrađani ostali su bez svog novca. Uglavnom, teme vezanu uz štedno-kreditne zadruge su mi najteže jer odgovori su obično nepovoljni za naše slušatelje, za ljude koji su ostali bez novca koji su čuvali za “stare dane”.
Bude i toga - brza reakcija mjerodavnih
Možete li nam prepričati neku zanimljivost vezanu uz Parlament?
- Jednom je prilikom nazvao slušatelj i rekao da u nekoj ulici, u blizini jedne osnovne škole u Čakovcu, nema zebre, a ta je ulica izrazito opterećena prometom. Rekao je da se boji nesreće s teškim posljedicama i poručio nek se nešto pokrene. Emisiju su slušali i u Gradu Čakovcu i u Župranijskoj upravi za ceste te su me već drugi dan obavijestili da je u tijeku postavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije. Eh, da je takvih poteza još, nitko zadovoljniji od nas građana.
Koliko ćete još dugo raditi ovu emisiju?
- Teško pitanje (osmijeh). Dok bude pitanja slušatelja, bit će i emisije. Hoću li je ja uređivati i voditi za pet, deset godina - teško je reći i manje je važno. No, mišljenja sam da je ovo format koji može trajati još desetljećima. U svakom slučaju, da nema naših slušatelja koji se hrabro javljaju, ne bi bilo ni emisije. Nadam se da ćemo se družiti još dugo i na taj način nastojati rješavati probleme, kako individualne, tako i društvene.
Aleksandra Ličanin

Ima dobrih ljudi!
Velina Novak: Iz ove pozicije moram zahvaliti slušateljima Radija 1 koji su uvijek uz Radio parlament i strpljivo čekaju odgovore. Naravno, tu su i oni koji su spremni odgovoriti na pitanja i koji se ne kriju iza činjenice da je radio medij koji ih fizički ne razotkriva. Raduje me činjenica što neke odgovore dobijem i prije nego proslijedim pitanje, samo zato što su prozvani, odnosno upitani slušali emisiju i našli se pozvanima da pojasne određenu temu i daju odgovor. Ne zaboravljam ni pasivne slušatelje koji se javljaju između dviju emisija, bilo telefonom, bilo elektronskom poštom, kako bi mi razjasnili put kojim su oni došli do određenih rješenja, a čuli su da netko od slušatelja traga za odgovorom. Ta ljudska solidarnost i suradnja uvijek me iznova obraduju. (al)

Izvor: 2911