Pozornica 28.08.2017. 21:18. Zadnja izmjena: 28.08.2017. 21:19.

Dresden

VID VUGRINEC Gledat ćete me u najpoznatijim baletima svijeta!

Srednju baletnu školu u Dresdenu završio je Vid Vugrinec iz Zagreba, čiji su roditelji Tea Režek i Dušan Vugrinec iz Čakovca. Vid već dvije godine živi i školuje se u Palluca Hochschule fur Tanz u Dresdenu, a ove je godine postao i njihov student te dobio stipendiju.  - Prvi puta je želju za baletom izrazio kada je s tri godine gledao Labuđe jezero u HNK. Odmah je rekao da on želi tako plesati, prisjetila se mama Tea. Ubrzo je u vrtiću krenuo na ritmiku, a sa šest godina i u Školu za balet i ritmiku, te nakon nje u Školu za Klasični balet u Zagrebu. Danas Vid ima 17 godina, a najveća mu je želja da, nakon što završi akademiju koja traje tri godine, zapleše u nekoj od velikih kazališnih kuća.

 - Baletni plesači prisiljeni su odrastati uz strogi režim od najranije dobi zbog toga jer je karijera plesača vrlo kratka, kazao je Vid priznajući da je zbog svoje ljubavi prema baletu preskočio veliki dio djetinjstva i tinejdžerskih izlazaka. No to mu ništa ne smeta jer za balet živi pa tako i bez problema sva potrebna odricanja dobro podnosi. Nije mu bilo teško prilagoditi se novim situacijama, niti sa 15 godina odvojiti se od obitelji i naučiti njemački jezik, te tamo završiti i regularnu srednju školu. 

– Na akademiji ću vježbati šest sati dnevno uz teoretsku nastavu i pripreme za nastupe tijekom godine. Za sve sam to spreman jer sam imao sreće već u Zagrebu raditi s divnim profesorima koji su me izgradili kao plesača klasičnog baleta, objasnio je. Baletnih plesača u Hrvatskoj je vrlo malo i teško uspijevaju nakon puno muke i truda. 
- Vid je došao u sredinu gdje je stekao puno prijatelja iz cijelog svijeta koji govore njegovim jezikom - jezikom plesa, a u Dresdenu njegova kreativnost maksimalno dolazi do izražaja. Kao majka mogu reći da mi je na početku odvajanja bilo jako teško, ali sada kad vidim koliko je sretan i mi smo se opustili, ponosno navodi Vidova majka Tea dok je on sam dodao kako zna što želi i zato puno i predano radi kako bi svoj san ostvario i kako bismo ga imali prilike jednog dana gledati u najpoznatijim baletima svijeta.