Pozornica 26.06.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:06.

VIKEND ZA LJUBITELJE PLESA: VRHUNAC 7. DANA SUVREMENOG PLESA

Pred nama je posljednji vikend 7. Dana suvremenog plesa na kojem publika u Varaždinu može pogledati čak pet programa, a čakovečka i novomarofska publika po jedan. Predstave koje nas očekuju, do sad su naišle na pohvale i publike i struke.

 

Spoj suvremenog plesa i pop glazbe u tri dijela
„Trilogija“
je niz predstava o odnosu suvremenog plesa i pop glazbe. Prvi dio Trilogije, „Love will tear us apart“, solo je za Petru Hrašćanec koji žanrovski vrluda između rock koncerta, ispovjedne forme i apstraktnog plesa. “Love will tear us apart” jedna je od najizvođenijih hrvatskih plesnih predstava kod nas, ali i u europskim kulturnim metropolama. Za svoju ulogu, Petra je osvojila Nagradu hrvatskog glumišta. „Boys don't cry“ je duet za Petru i Marka Jastrevskog te istražuje naslijeđe ženskih kantautorica 60-tih godina prošlog stoljeća. “the_beatles”, treći dio trilogije bavi se Beatlesima, jednim od najkomercijalnih sastava u povijesti pop glazbe. Autor „Trilogije“ je Saša Božić, a koreografiju potpisuje zajedno s Hrašćanec. Predstave pogledajte u petak u 20 sati na Velikoj sceni HNK u Varaždinu.

Ferlinova turbulentna posveta Kosovelu

U subotu u 21 sat na istom mjestu ne propustite nagrađivani rad iznimnog Matije Ferlina. „Sad Sam Lucky“ je fizički odgovor na rad slovenskog avangardnog pjesnika Srečka Kosovela (1904-1926). Temeljeći se na kontinuiranoj relevantnosti Kosovelovih stihova, melankoličnim proročanstvima i sentimentalnoj tragediji, Ferlin u „Sad Sam Lucky“ stvara fizičku, turbulentnu i emocionalnu posvetu ovom jedinstvenom autoru.

 

Sjećanje na mladenačko ljeto i prvu ljubav
Posljednji dan festivala, u nedjelju u 20 sati, na pozornicu varaždinskog kazališta penje se ekipa predstave za mlade „The killer in me is the killer in you“. Refleksija je to o „prvoj cigareti, prvoj ljubavi i prvom skoku u hladnu vodu, predstava koja istražuje raspuklinu između djetinjstva i svijeta odraslih“, poručuju autori, Sanja i Till Frühwald. Motiv varaždinskog dravskog kupališta čini ovu predstavu iznimno zanimljivom i zabavnom i starijim generacijama Varaždinaca, stoga, ako niste pogledali premijernu izvedbu, ovu nemojte propustiti.

Prezentacije laboratorija i radionica

Osim ovih predstava, Varaždinci mogu danas u 17 sati pogledati i prezentaciju rada na KLIK istraživačkom laboratoriju, dok će u nedjelju u 11 sati na Trgu kralja Tomislava ekipa sudionika radionice Klaun u prostoru i vremenu koju vodi Matije Kezele predstaviti što su naučili tijekom četiri dana.


Pop kultura vs. umjetnici suvremenog plesa

Za publiku u Novom Marofu u subotu će nagrađivani beogradski umjetnik Igor Koruga izvesti predstavu „Na traci“ u kojoj propituje društvene pozicije ikona pop kulture i umjetnika suvremenog plesa. Riječ je o koreografskoj izvedbi koja spaja javno govorništvo, ples i video. Korugu pogledajte u subotu u 19 sati u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“.

Međimurke bolje od Beyonce?
Međimurce u nedjelju očekuje jedna posebno zanimljiva izvedba. U 18 sati na Trgu Republike će oko 25 polaznica radionice „Copy or inspiration? Re:Rosas“ izvesti 20-minutnu predstavu za koju su ih uvježbale Larisa Navojec i Manuela Švorcan. Riječ je o koreografiji Belgijanke Anne Teresa de Keersmaker koju je slavna Beyonce prije nekoliko godina ukrala za svoj video Countdown. Keersmaker ju je tužila za plagijat, ali je tužbu izgubila te je kao odgovor na to stavila svoj rad svima na raspolaganje putem društvenih mreža.

 

Više o programu saznajte na www.vrum.hr ili na Facebook stranici Dana suvremenog plesa (facebook.com/DaysOfContemporaryDanceVarazdin).

26.06. 2015.

PETAK

19:30 h – VARAŽDIN – HNK VŽ – Velika scena

de facto / Saša Božić „Trilogija“

+ “Artists will give you answers” by Dejan Košćak

27.06.2015.

SUBOTA

19:00 h – NOVI MAROF – Kulturni centar Ivan Rabuzin

Igor Koruga „Na traci”

+ “Artists will give you answers” by Dejan Košćak

21:00 h – VARAŽDIN – HNK VŽ – Velika scena

Matija Ferlin „Sad Sam Lucky“

+ “Artists will give you answers” by Dejan Košćak

23:00 h – VARAŽDIN – HNK VŽ – scena Rogoz

„Artist will give you music“
party feat DJ Matija Ferlin, uz podršku VRUMtastičnog festivalskog organizacijskog tima

 

28.06.2015.

NEDJELJA

11:00 h – VARAŽDIN – Trg kralja Tomislava

prezentacija radionice Matija Kezele „Klaun u prostoru i vremenu”

 

18:00 h – ČAKOVEC – Trg Republike

prezentacija radionice Larisa Navojec i Manuela Svorcan „Copy or Inspiration? / Re: Rosas” (Brutala)

 

20:00 h – VARAŽDIN – HNK VŽ – Velika scena

Sanja i Till Frühwald / VRUM, HNK Varaždin, KD Pinklec „the killer in me is the killer in you my love“

+ “Artists will give you answers” by Dejan Košćak

21:30 h – VARAŽDIN – HNK VŽ - Kazališni trg

 

Službeno zatvaranje festivala
„Artist will give you music“
DJ Dancette aka Disimplify

Izvor: 3139