Pozornica 15.12.2016. 08:47. Zadnja izmjena: 15.12.2016. 08:49.

Jazz fair

Za jazz ne treba (samo) sluh, već duh!

U čakovečkom Centru za kulturu publika je dva dana uživala u zvucima jazz glazbe. Jazz fair u Čakovcu je trenutačno jedinstven festival u regiji koji je dosad u Čakovec doveo više od 100 ansambala i pojedinaca iz 28 zemalja svijeta. Za ovogodišnje izdanje, od 30 zaprimljenih prijava, odabrano je četvero izvođača. Prvog dana festivala pred publiku su stali gitarist Darko Jurković - Charlie i Jure Pukl Quartet u krnjem sastavu, što zahvaljujući vještoj improvizaciji, publika nije osjetila.

Drugog dana pozornicu su preuzeli Vorih Blues Band kojeg predvodi basist Dubravko Vorih te Markov Brothers Organ 4, novi projekt braće Olega i Sergija Markova iz Ukrajine, zaljubljenika u orgulje. Tradicionalni festival privlači probranu publiku koja se pronalazi u zvucima improvizacije, a ove su godine, uz vjernu, stalnu publiku, dvoranu Centra punile i mlađe generacije. Evo što su nam rekli ljubitelji jazza koje smo susreli u Centru za kulturu:

Boris Horvat, Savska Ves:
- Jazz fair supruga Nada i ja pratimo svake godine. Redovito dolazimo na tribinu Čakovec četvrtkom i ostale sadržaje pa i na Jazz fair. Volimo jazz, a u sjećanju su nam ostali nastupi Saše Nestorovića, ikone hrvatske saksofonističke scene, i izvedbe Boška Petrovića. Ovaj je festival odličan, čemu u prilog govore i gostovanja velikih imena iz svijeta jazza.

Ivan Lesjak, Pribislavec:

- Prvi sam puta ja Jazz fairu. Već neko vrijeme sam razmišljao doći kako bih proširio svoje horizonte jer mi ponekad odgovara odslušati neku jazz skladbu. Ovaj put sam dobio besplatnu kartu pa je to bio dodatan poticaj.

Igor Prošev, Čakovec:

- Meni je jazz u krvi pa sam gotovo svake godine na programima. Neke sam koncerte propustio zbog dežurstva, no festival je odličan. Svakodnevno i slušam i sviram jazz. Zanima me nastup Darka Jurkovića jer svira posebnom tehnikom, finger tappingom. Teško mi je izdvojiti omiljenog glazbenika, no, u sjećanju mi je ostao solo koncert klavirista Davida Gazarova koji rijetko nastupa pa je bilo izvrsno što je gostovao u Čakovcu.

Marino Vresk, Pribislavec:

- Ovo mi je drugi dolazak na Jazz fair. Ne sjećam se prije koliko godina sam prvi puta došao sa sestrom, niti se sjećam tko su bili izvođači. Sada sam došao s prijateljem i veselim se koncertu. Volim jazz, ali ga rijetko slušam u slobodno vrijeme.