Pozornica 25.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 19.04.2016. 09:28.

Munine viže

Zajednički album Gordane Lach i Željka Grahovca

Varaždinku Gordanu Lach puno toga veže uz Međimurje. Vrijeme školovanja, rada, kulturno-umjetničkog djelovanja i interesa za pučku pjesmu. Istovremeno, Željko Grahovec iz Mačkovca na mnoge načine upražnjava ljubav prema glazbi, u posljednje vrijeme ponajviše skladateljskim radom. Spoj ovog glazbenog dvojca datira s početka 90-ih godina XX. stoljeća, kada su dogovorili rad na albumu kajkavskih pučkih pjesama. Izdali su ga ovih dana pod nazivom Munine viže.

- Dogodio se život i naš projekt iz 90-ih ostao je nedovršen. Posljednjih godina moja je sjeta jačala, a moji zapisi izvornih pučkih pjesama koje sam skupljala i zapisivala po selima Zagorja i Međimurja nataložili previše prašine. Lani sam se na Špancirfestu u Varaždinu srela sa Željkom i u pet minuta smo dogovorili da ćemo realizirati zajedničku ideju staru dva desetljeća, kaže Gordana Lach na dan kad je izdan album Munine viže koji se već ovih dana može kupiti u Suvenirnici Muzeja Međimurja u Čakovcu. Još uvijek traju dogovori s drugim prodajnim mjestima, pa će do Muninih viža biti jednostavno doći u danima pred nama. Album će biti javno predstavljen 9. svibnja u zgradi Scheier, u Čakovcu, a Željko Grahovec o izdanju kaže:

- Cijelu zimu smo radili. Nastojali smo zadržati etnookvire pjesama, ali ih moderno obraditi da budu bliske i mlađoj publici. Radujemo se što smo dovršili posao i što ćemo ga predstaviti javnosti jer smatramo da s 14 pjesama s albuma možemo ući u srca i zrelije i mlađe publike. Gordana Lach ističe: - Željko je unio izuzetnu energiju i pokazao talent. Pjesme je izrazio na drugačiji način, onako kako danas živimo, dakle - ne onako kako ih čujemo u izvedbi ansambala, već modernije.

Ovaj će dvojac 14. lipnja nastupiti na Festivalu u Pitomači, s pjesmom Steza življenja za koju je Gordana napisala tekst, a Željko glazbu. Pjevat će u finalnoj večeri, uz prijenos HTV-a.