Pozornica 02.10.2017. 23:15. Zadnja izmjena: 02.10.2017. 23:19.

Čakovec

Zbor Doma za starije i nemoćne: Pjevamo lijepoj jeseni života

Dom za starije i nemoćne osobe u Čakovcu ima i svoj zbor koji nastupa na svečanostima uz različite prigode. Bili smo na njegovoj probi i zabilježili iskustva tri člana. I u zboru ima više žena nego muškaraca, zato je u ime jačeg spola Miroslav Zorković iz Nedelišća kazao:- U zboru sam 17 godina. Veseljak sam po prirodi... malo i neozbiljan, kaže u šali, pa daje dozu dobrog raspoloženja na probama.

Franjo Kovačić iz Čakovca je radio kao profesor matematike, i za svog radnog vijeka nije imao dodira s glazbom. 'Propjevao' je u Domu, tu je dobro društvo koje se slaže i uzajamno ispomaže. Nasuprot njima Josip Posavec, također iz Čakovca, već je dvije godine u depandansi Doma i ima bogato iskustvo glazbenika, ali instrumentalista. Radio je 28 godina u Čakovečkim mlinovima, na svim poslovima, i na najtežima, bio i pekar, a najduže na pakiranju, a na kraju na porti.

- Pjevao nisam, osim u vojsci, tamo sam to radio za cijelu četu. Ali svirao jesam kad god se dalo, i to više instrumenata, violinu, kontrabas, harmoniku, a ako je trebalo i džez trubu i saksofon. Tako sam odlazio osam godina na sviranje, od Gabreca do Štefeka, pa na svadbama, ponajviše u Vratišincu, odande je bio harmonikaš.