Pozornica 10.12.2017. 23:13. Zadnja izmjena: 11.12.2017. 08:03.

Glazba je strast

Želite hit? Neka vam ga napiše Ivica Jurgec

Generacije ga znaju kao dugogodišnjeg glavnog urednika Lista Međimurje, no mnogi i kao vrsnog pjevača. Strahoninčanin Ivica Jurgec ne miruje u mirovini. Nakon više desetljeća bavljenja novinarstvom, posvetio se svojoj drugoj velikoj ljubavi i životnoj strasti -  glazbi. Jurgec je tako proteklih dana nastupio na ovogodišnjem, 15. Međimurskom festivalu Ljubo Kuntarić, i to s pjesmom Međimurje moje za koju je napisao stihove i glazbu, dok je autor aranžmana Ivan Mikulić. Spomenuta skladba je međutim tek jedna od 15 koje je napisao i snimio otkad je u mirovini. Da je ova nova pjesma ušla u srca, ali i da Ivica ima publiku, svjedočio je gromoglasan i najdulji aplauz koji je primio... i prije, a i poslije izvođenja skladbe.

- U glazbi sam od mladosti. Kao omladinac pjevao sam na različitim susretima mladih, ali onda je došlo doba kad se čovjek mora zaposliti, podići obitelj, sagraditi kuću, školovati djecu, pa je glazba bila malo postrani. Sada se bavim unucima, voćnjakom, prijateljima i - glazbom. Tako sam u godinu i pol sve stihove koji su mi se duže vrtjeli u glavi, stavio na papir. Otprilike polovicu pjesama sam otpjevao ja, a polovicu moji prijatelji. Sve smo snimili u studiju Remy u Belici kod Ivana Mikulića.

TREBA POGODITI ŽICU

Nastala je lijepa kompilacija, rekao bih da kreiramo jedan novi međimurski zvuk, kazao nam je Jurgec kojeg smo pitali i je li zahtjevnije uređivati novine ili stvarati glazbu. - I jedno i drugo ima svojih zadovoljstava. Uređivanje novina nije teško kad čovjek zna što hoće napraviti, kad ima ideje onda ih i realizira. Isto je i kod pisanja pjesama. Važno je osluhnuti bilo krajnjih korisnika, pogoditi žicu, ističe. 

Nije rijetkost da glazbenik s vremenom, zbog čestog izvođenja, omrzne pjesmu koja mu je najveći hit. No, to, kaže nam Jurgec, nije slučaj kod njega s vječnim hitom Spavaj, cvijete moj. - Obradu te skladbe smo snimili prije više od 15 godina u studiju Nenada Peršaka. I dandanas kad smo na nekim feštama, prijatelji uvijek traže da prvo nju otpjevam, ali ju i dalje pjevam s guštom, nije mi dosadila, poručuje Ivica Jurgec.