Pod međimurskim nebom 13.07.2018. 14:33. Zadnja izmjena: 13.07.2018. 14:33.

Ljetna škola folklora

Što nam je dr. Vinko Žganec ostavio u naslijeđe?

Žugice, Činkaje, Sedam godina u kolu, Čvorak, čvorak, Sveti, sveti sončece, Vija se kolo, Srečali smo mravlju, Oj, Suzo, Suzena samo su neke od dječjih igara, brojalica i plesova koje su na Ljetnoj školi folklora za djecu i mlade - nedavno održanoj u Vratišincu - naučili mališani iz Vratišica i okolnih naselja. Organizator radionica u mjesnom društvenom domu billi su Kulturno-umjetničko društvo dr. Vinka Žganca Vratišinec i Općina.

Mališani si zaigrali igre i zaplesali u kolu

- Došli smo na ideju da animirano djecu preko školskih praznika i da mi pokažemo kako su se nekada djeca igrala. Vratišinec je selo akademika dr. Vinka Žganca koji je zapisao brojne tradicijske pjesmice, brojalice, igre i plesove i cilj nam je bio djecu upoznati s njima. Također smo organizirali i radionicu sviranje tamburice i srodnih instrumenata na kojoj su djeca imala priliku – neka po prvi put – uzeti instrumente u ruke, objasnio je predsjednik KUD-a Dražen Mikolaj.

Folklor je zapravo zabavan, zaključili su polaznici radionica

Prva dvodnevna radionica naišla je na dobar odaziv mališana koji su s oduševljenjem zaigrali folklorne igre te zapjevali i zaplesali na gotovo zaboravljene melodije. Zadovoljni su bili i voditelji – Nikola Kraljić koji je mlade čuvare tradicije podučio osnovama sviranja tamburice, kustosica Muzeja Međimurja Čakovec Janja Kovač koja je sudionike upoznala s poviješću Žgančevih zapisa te Martina Kuretić Sedlar i Marijana Škvorc, učiteljice geografije, odnosno razredne nastave u Osnovnoj školi dr. Vinka Žganca iz Vratišinca, zadužene za praktičan dio.

 Voditeljice Marijana Škvorc, Janja Kovač i Martina Kuretić Sedlar

- Marijana vodi folklornu grupu u našoj Školi za učenike od 1. do 4. razreda, a ja ih kasnije preuzima u višim razredima i Kulturno-umjetničkom društvu ako se odluče krenuti u tom smjeru. Mislim da je ovo dobar način da se djeca kroz igru upoznaju s našom nematerijalnom baštinom i da na malo drugačiji način provedu ljetne praznike. Veseli nas što osim polaznika školske folklorne skupine ima i nekih novih lica, a nadamo se da će nam se iduće godine priključiti i djeca iz drugih općina, dodala je Martina Kuretić Sedlar.

Izvor: 3298